Güneş OCAĞA-Zafer TÜZÜN/ÖZEL HABER
Diyarbakır'ın Merkez Sur İlçesi sınırları içinde yer alan UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Hevsel Bahçeleri'nde 8 bin yıldır kesintisiz bir şekilde tarım yapılıyor. Eşiyle 50 yıldır Hevsel'deki üç dönümlük tarım arazide ektikleri ürünlerle geçimini sağlayan Şenay Sezgin, şafağın ilk ışıklarında geldikleri tarlalarına bin bir zahmet ve emekle ektiklerinden hem besleniyorlar hem de tarlada müşteriye satıyorlar.
MÜŞTERİLER TARLADAN ÜRÜN ALIYOR
Tarlalarında ıspanak, soğan, marul, kabak gibi ürünleri ektiğini belirten Sezgin, "Sabahın köründe eşimle beraber buraya geliyoruz. 50 yıldır bu tarlaya emek veriyoruz. İkimiz de artık yaşlıyız. Hem geçimimizi buradan sağlıyoruz, hem de buradan elde ettiğimiz ürünlerle besleniyoruz. Dışarıdan sebze ve meyve almıyoruz. Yaz aylarında da çoğunlukla domates, patlıcan ve biber gibi sebzeler ekiyoruz. Müşterilerimiz gelip tarladan ürünleri alıyor" dedi.
"BURASI BİZİM GEÇİM KAYNAĞIMIZ"
Gün boyu tarlada çalıştıklarını dile getiren Sezgin, şunları kaydetti: "Bu tarlaya verdiğimiz emeğin karşılığını tabi ki de alıyoruz. Burası bizim evimiz, yaşam alanımız, geçim kaynağımız, çocuğumuz, toprağımız. Kendimizi bildik bileli bu Hevsel Bahçeleri'nin içinde yaşıyoruz. Evimiz de hemen biraz ötede. Öğlen arası eve gidiyoruz. İhtiyaçlarımızı karşıladıktan sonra tekrar tarlamıza geri geliyoruz. Eşimle hastayız, ama yine de tarlamızı bırakmıyoruz. 10 tane çocuğumuz var, sadece üç tanesi bekar. Biz çiftçiyiz ama devletten herhangi bir destek alamıyoruz. Sesimizi duyurun, bize de destek verseler çok iyi olur. Tohum çok pahalı, en azından tohum desteğinde bulunsunlar."