ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA
Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ), her gün Dicle Barajı’ndan 282 bin metreküp, Güzeli Su Havzası'ndan da 22 bin metreküp suyu alıp çeşitli işlemlerden geçirip vatandaşların kullanımına sunuyor.
ÇEŞİTLİ İŞLEMLERDEN GEÇİRİLİYOR
Su Tesisleri Dairesi Başkanlığı, 32 kilometre uzaklıkta yer alan Dicle Barajı’ndan 3 adet pompa vasıtasıyla 1600’lük çelik borularla getirdiği ham içme suyunu 440 bin metrekare alan üzerine kurulu olan Diyarbakır Merkez İçme Suyu Arıtma Tesisi'nde çeşitli işlemlerden geçiriyor.
KENTİN SU ŞEBEKESİNE DAĞITILIYOR
Şehrin yaşam kaynağı Dicle Barajı’ndan gelen ham su sırasıyla debi ölçümü, havalandırma yapısı, ön klorlama, hızlı karıştırıcılar, dağıtım odaları, durultucular, filtreler, çamur işletme ünitesi, klor temas tankı ve arıtma deposundan kentin su şebekelerine dağıtılıyor.
20 DAKİKA DEZENFEKSİYONA TABİ TUTULUYOR
Havalandırma yapısı, barajdan temin edilen ve yaklaşık 32 kilometre kapalı boru içinde gelen ham suyun oksijen ihtiyacını karşılayıp ve havalandırarak birikmiş gazları dışarı atıyor. Arıtılmış ve tüketime hazır hale getirilen içme suyu yaklaşık 20 dakika dezenfeksiyona tabi tutularak, temiz su deposuna ve oradan şehrin şebekelerine aktarılıyor.
KENTİN DOĞAL SU KAYNAĞI
Dicle Barajı dışında ise doğal su kaynağı olan Gözeli Su Havzası'nda ise günlük 22 bin ton su elde ediliyor.