ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA / Ali Çekdar KORKMA
Günümüzde eğitim, sağlık, istihdam ve barınma kadar önemli olan bir diğer şey ise internet kullanımı. İnternete erişim artık bir insani hak olarak görülürken, pandemiden sonra internet kullanımı yüzde 500 arttı. Diyarbakır'daki internet altyapısının geldiği aşamayı gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e değerlendiren SurNet kurucusu Mustafa Özakbaş, elektriksiz ve susuz kalmayı bile göze alan insanlar, internetsiz kalmayı istemediğini söyledi.
“DİYARBAKIR EN İYİ İNTERNET ALTYAPISINA SAHİP ŞEHİRLER ARASINDA”
Diyarbakır’ın Türkiye'de en iyi internet altyapısına sahip olduğunu belirten SurNet kurucusu Mustafa Özakbaş, "Diyarbakır, Türkiye'deki tüm iller arasında internet altyapısı en iyi olan illerdendir. Bunun da en büyük nedeni, bölgemizin yer şeklidir. Özellikle yeni yapılar yerlerinde kentleşmemiz çok iyi. Kentleşme çok iyi olduğu için de birçok operatör tarafından yatırım alanı olarak görülüyor.
Daire sayılarının yüksek olması, binalar arası mesafelerin uygun olması ve rahat bir şekilde projelendirilebilmesi kaynaklı altyapımız çok iyi. Bunu özellikle de yeni yapılaşma alanı olan Kayapınar İlçesi için söylüyorum. Büyük operatörlerin çok ciddi bir kitle alanı olarak gördüğü bu yerde yüksek yatırımlar yapıyor. Türkiye'nin diğer illerine göre Diyarbakır kesinlikle ilk beşte diyebilirim" dedi.
“BAĞLAR'DAKİ KABLO HIRSIZLIK OLAYLARI İNTERNETSİZ BIRAKIYOR”
Bağlar'daki çarpık kentleşme ve kablo hırsızlıklarından dolayı internet sorununun çok fazla olduğuna dikkat çeken Özakbaş, "Fakat Bağlar için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Çünkü burada çarpık bir kentleşme var. Bağlar'da bakır kablolar çalındığı için insanlar internetsiz kalıyor. Eski teknolojinin ilerleyememesinin yegane sebeplerinden biri bakır kabloların çalınmasıdır. Fiber Optik teknolojiden önceki teknolojinin bakır kablolarının çoğu çalındı. Bundan kaynaklı buralarda internet sorunları var" diye konuştu.
“DİKEY YAPILAŞMADA İNTERNET DAHA KOLAY SAĞLANIYOR”
Türkiye'nin de en iyi internet altyapısına sahip ülkelerden biri olduğuna işaret eden Özakbaş, şunları söyledi:
"Çünkü bizim ülkemizdeki yapılaşma diğer devlet ülkelerine göre gayet iyi bir durumda. Bizde dikey yapılaşma var. İnternetin asıl problemi zaten dağınık yerlerde yaşanmasıdır. Dağınık yerlerde internet maliyetleri çok fazla. Ama toplu yaşam alanlarında, yani site ve dikey yapılarda maliyet düşüyor. Yatay yerlerde internet maliyeti hem daha fazla, hem de daha zahmetlidir. Ama ülkemizde dikey yapılaşmadan dolayı hem maliyet daha az, hem de daha kolay bir alt yapısı var."
"VATANDAŞLAR İNTERNET ÜCRETLERİ KONUSUNDA BİLİNÇLİ DEĞİL"
İnternete verilen ücret konularında da vatandaşların çok bilinçli olmadığını söyleyen Özakbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Fiyat konusunda da vatandaşlarımız çok bilinçli değil. Halen internetin sadece üç büyük firmanın tek sağladığını sanıyorlar, oysa ki Türkiye'de yüzlerce internet hizmeti veren firmalar var. Bire bir aynı hizmeti veriyorlar. Ama bizim vatandaşımız internet fiyatını üç büyük firmanın fiyat listelerinden takip ediyor. Bizim ülkemizde internet fiyatları ortalama 400-600 TL arasıdır. O da büyük firmaların belirlediği fiyatlardır.
Dolara vurduğunuzda aylık 10-12 dolara geliyor. Diğer ülkeler de dolar cinsinden internet ücreti veriyorlar. Orada aylık 20-30 dolar arası harcanıyor. Zaten Irak ve diğer bazı ülkelerde ise hem internet çok kısıtlı, hem de çok pahalı. Bizim ülkemizde interneti pahalı kılan şey Operasyonel maliyetlerdir ve kullandığımız cihazlardır. Bu cihazlar ülkemize dövizle giriyor. Pandemiden sonra birçok cihaz ve makine atıl duruma girdi, sil baştan oldu ve yeni cihazlara geçildi. Artık bütün operatörler daireye kadar fiber optik kablo çekiyor."
PANDEMİ SONRASI İNTERNET KULLANIMI YÜZDE 500 ARTTI
Pandemi sonrası internet kullanım oranını da yükseldiğini kaydeden Özakbaş, "Pandemiden önce hane başı internet kullanımı 0.5 mb'tır. Pandemiden sonra ise bu oran 2,5 mb'ytır çıktı. İnternet kullanımında yüzde 500 artış oldu. Pandemiden önceki altyapı ve şuan ki altyapı arasında dağlar kadar fark var. Çok hızlı bir geçiş oldu. Bu da inanılmaz bir yük. Bölgelerdeki bina altları ve sokaklarda bulunan cihazlar bunu karşılayamadı.
Büyük operatörlerin yatırımı da eski teknolojiyi kaldırıp, yerine yenilerini getirmektir. Çünkü çalışma modelleri değişti, insanların hayata bakışı değişti, akıllı telefon kullanmayan birçok insan pandemiyle beraber kullanmaya başladı. E-ticaret sayfaları revanca geçti. Birçok işletme evden çalışma modeline geçti. Bunlar için de çok ciddi bir altyapı gerekiyor. Artık insanlar evlerinde elektrik ve su kesintilerini kabul ediyor, ama internet kesintilerini hiçbir şekilde kabul etmiyor" dedi.