150'den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan gölete ilişkin Prof. Dr. Kılıç, “Burası, bölgede yaşayan yerli ve göçmen kuşlar için aynı zamanda bir vaha vazifesi görüyor. Bu alanın korunması, bölge için çok büyük bir öneme sahiptir. Çünkü diğer yerlerde avcı baskısı, sıcaklık, kuraklık dolayısıyla türler artık buralardan çekildi, yok oluyorlar” dedi.

Dicle Üniversitesi kampüs alanında 150'den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan Kabaklı Sulama Göleti, aynı zamanda yerli ve göçmen kuşların üreme ve beslenme alanı olarak dikkat çekiyor. Kampüs alanında bulunduğu için çevredeki göl ve göletlere oranla avcı baskısının daha az olduğu gölet, bölge kuşları için sığınak vazifesi görüyor. Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, biyoçeşitliliğin üst safhada olduğu gölet ve çevresinin bir an önce koruma altına alınması çağrısında bulundu.

Taaaa 2024 08 06T123729.708

'KABAKLI GÖLETİ'NİN KORUNMASI, BÜYÜK BİR ÖNEME SAHİPTİR'

Küresel ısınma kaynaklı bölgede birçok küçük dere, çay ve gölün kuruduğunu ifade eden Prof. Dr. Kılıç, Burada Kabaklı Göleti'nin önemi bir kez daha öne çıkıyor. Burası, bölgede yaşayan yerli ve göçmen kuşlar için aynı zamanda bir vaha vazifesi görüyor. Dicle Havzası içerisinde yer alan Dicle Üniversitesi kampüsünde kuş cenneti olarak adlandırdığımız Kabaklı Göleti bulunmaktadır. O bakımdan bizim Kabaklı Göleti'nin korunması, büyük bir öneme sahiptir” diye konuştu.

Taaaa 2024 08 06T123839.957

Vatandaşlarımızdan bu konuda destek beklediklerini söyleyen Kılıç, “ Biz düşen özellikle koruma imkanlarını geliştirmek, varsa buraya su takviyesi yapmak. Çünkü alanı koruduğumuz zaman, biyoçeşitliliğimiz sürecektir. Vatandaşlarımızdan da bu konuda destek bekliyoruz. Onların ilgisi, bu türlerin yaşatılmasına da vesile olacaktır. El birliğiyle bu işin üstesinden gelebiliriz. Özellikle aklı ve ilimi uygulamak sorunların yegane çözümleri olmalıdır” diye konuştu.

Kaynak: DHA