ÖZEL HABER - Mehmet Rumet SOYLU / KAMERA - Veli BALTACI
Diyarbakır’da birçok kentte olduğu gibi yurttaşlar, hukuki sorunlarını adli makamlara iletmek için yazılı ve hukuki destek aldıkları arzuhalciler vardı. Adliye binasının hemen karşısında, yaz-kış demeden daktilo sesi kulaklarda yer edinirdi. Son derece de itibar gören bu insanlar ve meslekleri maalesef ki teknolojiye yenik düşmek üzere. Diyarbakır Adliyesi karşısında, eskiye oranla sayıları azalsa da ara ara kulağa gelen daktilo sesi, nostaljik türkünün sözlerini düşürüyor dillere; “Katip arzuhalım yaz yare böyle…”
“BİRKAÇ KİŞİ KALDIK”
Diyarbakır’ın son arzuhalcileri, gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşarak tarihe karışmak üzere olan mesleklerini anlattı. 20 yıldır arzuhalcilik yapan 80 yaşındaki İhsan Demirseçen, astsubaylıktan emekli olunca soluğu arzuhalcilikte almış. “Evde oturup ömür tüketmek istemedim” diyen Demirseçen, şöyle devam ediyor: “Hukuki mevzulara da olan ilgimden ve insanlara yardım etme isteğimden dolayı severek yapıyorum bu işi. Teknolojinin gelişmesi karşısında sayımız gittikçe azaldı ve gördüğünüz birkaç kişi kaldık. Hukuk büroları, sorunu olan bir yurttaşı adli makamlara yollamak için lazım olan basit bir dilekçe için bazıları için hatırı sayılır miktarda bir meblağ alıyorlar. Ama bizler bazen bir yemek parasına denk gelecek bir para alıyoruz.”
“DAKTİLO BİLGİSAYARA YENİLDİ”
Demirseçen, yıllardır yaptığı bu meslekteki iddiasını şu sözlerle dikle getiriyor: “Herkes ekmeğinin peşinde ama ekonomik sorunlar ortadayken, basit bir dilekçe için gelen yurttaşlara en ucuz hizmeti vermek de önemli. Hatta iddia ediyorum ki, yeni nesil ve teknoloji, bizim birikim ve hızımıza yetişemez. Ama kabul etmek durumundayız ki, daktilo gittikçe bilgisayara yeniliyor. Benim içimden de bu işi bırakıp gitmek gelmiyor bir türlü. Buradaki her arkadaşın bilgi ve birikimi yüksek olduğu konular vardır. Boşanma ve şikayet konuları daha çok geliyor bizlere. Bana gelen bir yurttaşı önce can kulağıyla dinliyorum, konu benim alanıma giriyorsa, sorununu hukuki argümanlarla yazıya döküp gerekli olan mercilere yolluyorum. Böylece yurttaşlar, az miktarda bir para karşılığında sorunlarını adli mercilere taşımış oluyorlar.”
“HERKESİN BURAYA BİR İŞİ DÜŞMÜTÜR”
Dilekçe ihtiyacını karşılamaya gelen Salih Altan isimli yurttaş da “Burası bizler için klasik bir mekan haline geldi” diyor ve ekliyor: “Ayrıca çok iddialı olacak ama bu kentte yaşayan hemen herkesin bir şekilde buradaki arzuhalcilere işi düşmüştür. Bugün de yeğenimin var olan hukuki bir sorununu takip etmek adına geldik. Hukuki sorunları olan yurttaşlar, az miktarda para karşılığında bu sorunlarını adli mercilere iletebiliyorlar. Burada eskiden çok daha fazla arzuhalci vardı ama sanırım teknolojinin gelişimi nedeniyle azaldı. Buradaki arkadaşlar, hemen her konuda bilgi sahibidirler. Birkaç yıl önce, bizzat benim de bir sorunum nedeniyle buraya gelmiş ve işimi görebilmiştim.”