ÖZEL HABER - Sertaç KAYAR
Tarih boyunca önemli ticaret yollarının kavşak noktasında bulunan Diyarbakır, her dönem bölgenin ticaret, yönetim, bilim, kültür ve sanat merkezi oldu.
Tarihinin yanı sıra yapılarıyla da adından söz ettiren Diyarbakır, kendine özgü mimarisiyle dikkat çekiyor. Bunlardan biri köprüler. Kent merkezi ve ilçelerde, yerleşim bölgeleri arasındaki bağı kurmak için çok sayıda taş köprü yapılmış. Dicle Nehri ve kollarının böldüğü alanları birbirine bağlayan bu köprülerle hem ulaşım sağlanmış hem de ticari ve kültürel ilişkiler kuruldu.
Devegeçidi Köprüsü
Kentin en çok bilinen köprüsü Ongözlü Köprü olsa da kentin çok bilinmeyen Devegeçidi Köprüsü de kendine özgü bir güzelliğe sahip. Diyarbakır’da bilinen altı köprüden biri olan Devegeçidi Köprüsü, kentin pek bilinmeyen ve hakkında çok az bilgi bulunan köprülerinden biri.
Devegeçidi Köprüsü tarihi
Dicle Nehri’nin kollarından biri olan Devegeçidi suyu üzerine kurulan köprünün üzerinden bir yazıt yok. 500 yıllık olduğu düşünülen köprünün IV. Murat’ın Bağdat seferi zamanında yapıldığını söyleniyor. Köprünün yıllarca hem ticari hem de ulaşım amacıyla kullanıldığı biliniyor.
Devegeçidi Köprüsü mimarisi
Köprünün uzunluğu 119 metre, genişliği de 6,40 metredir. En büyük kemer
açıklığı 13,70 metredir. Bazalt taşın hâkim olduğu yapı, boyutları birbirindenfarklı yedi gözden oluşuyor.Dere üzerindeki gözlerin
boyutları değişkenlik göstermekle beraber, suyun geçtiği ana gözleri
ikişer grup halindeki dört kemer oluşturuyor. Daha küçük
olan diğer üç göz de boşaltma görevi yapıyor.
Devegeçidi Köprüsü nerede?
Köprü, Diyarbakır’ın kuzeyinde, Ergani yolunun 20 km’sinde bulunuyor.Aynı zamanda ulaşımı kolay olan köprülerden biridir. Devegeçidisuyu üzerindeyer alan üçköprüden biridir.
Nilüfer çiçeğinin yetiştiği tek yer
Köprünün bir diğer özelliği de nilüfer çiçeğinin burada yetişiyor olması. Köprüyü ziyaret edenler, bahar aylarında böyle bir sürprizle karşılaşıyor. Kentin hiçbir yerinde görülmeyen nilüfer çiçeği, bahar aylarındaköprüye ayrı bir renk katıyor. Ancak bakımsızlık ve ilgisizlik nedeniyle nilüfer çiçeklerinin ömrü çok uzun olmuyor.