ÖZEL HABER - Jan BELEK

Diyarbakır’da, Yenikapı Açık Hava Kültür ve Yaşam Merkezi adı verilen, içerisinde 87 iş merkezinin bulunduğu ve Dörtayaklı Minare’den başlayıp, Sur çevreyoluna kadar devam eden caddede esnaf kan ağlıyor. Kiralama işlemlerini 2021 yılında tamamlayarak faaliyete geçen ve içerisinde restoran, kafe, kuyumcu gibi işletmelerin yer aldığı caddede, 52 işletme yaşadığı ekonomik buhran karşısında çaresiz. Şatafatlı ve lüks gösterişe rağmen gereken ilgiyi görmeyen işletmeler, 50 ile 100 bin TL arasında değişen kiralar karşısında zor günler yaşıyor.

Diyarbakır’ın ‘Şanzelize’si Rağbet Görmedi, Esnaf Icralık Oldu4

“RAĞBET GÖRMEDİ”

Caddenin gereken rağbeti görmediğini ifade eden işletme sahipleri, artan hayat pahalılığına bağlı olarak iş yapamadıklarını belirterek, kiralarına yapılan yüzde 70 oranındaki zamma tepki gösterdi. İsmini vermek istemeyen bir işletme sahibi, yaşadığı ekonomik zorluklar ve caddedeki esnafın durumu ile ilgili şunları söyledi: “Çok büyük umutlarla geldik buraya. Fakat şuan karşılaştığımız fahiş kiralar ve yaşanan hayat pahalılığından kaynaklı zor günler yaşıyoruz. Kirasını ödeyemeyip icralık olan esnaflar var. 50 bin lira kira veren de var, 100 bin lira veren de.

Diyarbakır’ın ‘Şanzelize’si Rağbet Görmedi, Esnaf Icralık Oldu7

Çevre şehircilik ve emlak yönetim, buraya gereken önemi göstermiyor. Biz Yenikapı esnafı 50 dükkan burada en az 300-350 kişi istihdam ediyoruz. Fakat yaşanan ekonomik sıkıntılar ve artan kira artışlarından kaynaklı işyerini kapatanlar var, kapatmak üzere olanlar var. Biz zaten iş yapamıyoruz üstüne bir de Maliye, Ticaret İl Müdürlüğü, SGK gibi kurumlar haftada en az iki defa denetleme yaparak, bizlere ceza kesiyorlar. Buraya Şanzelize, Diyarbakır’ın Beyoğlu, İstiklal Caddesi benzetmesi yaparlardı, fakat gelin görün ki birçok esnaf kirasını ödeyemediği için icralık olmuş durumda.”

Diyarbakır’ın ‘Şanzelize’si Rağbet Görmedi, Esnaf Icralık Oldu3

“MUHATAP BULAMIYORUZ”

Artan kira fiyatlarına isyan eden bir diğer işletme sahibi ise Serkan Kahraman. İcralık olan işletmelerden bir tanesinin kendi işletmesi olduğunu ifade eden Kahraman, borç ve çeklerle icrayı kaldırmaya çalıştıklarını söyledi. Eski kirayı ödemekte zorlanırken, kiraya yüzde 70 oranında yeni zam yapıldığını kaydeden Kahraman, “Kazancımızda bir artış olmazken, maliyet her geçen gün artıyor. Biz daha, borçla, çekle, gelen icrayı kaldırmaya çalışırken, yeni bir zamla karşı karşıya kaldık. Bizim burayı belediye boşlamış ilgilenmiyor. Çevre Şehircilik ve emlak yönetiminden muhatap bulamıyoruz.

Diyarbakır’ın ‘Şanzelize’si Rağbet Görmedi, Esnaf Icralık Oldu6

Yüksek oranda bir aidat ödüyoruz, giderimiz var, maliyet çok, destek veren yok. Bütün yapılar kibrit kutusu gibi yapılmış. Birçoğunun yukarı çıkacak merdiveni bile yoktu. Biz esnaflar olarak bir şeyler yapmaya ve buraya hareket katmaya çalışıyoruz. Taktığımız tabelalara bile ihtarname gönderilmiş. Birçok esnaf icralık olmuş durumdayız” dedi.

Diyarbakır’ın ‘Şanzelize’si Rağbet Görmedi, Esnaf Icralık Oldu5   

Yaşadıkları kötü gidişat karşısında zor günler yaşayan cadde esnafı taleplerini şöyle sıraladı: 

“* Restorasyon çalışmalarının bir an önce bitirilmesi

* İş yerlerinin üst alanlarının güneşten ve yağmurdan ötürü kapatılması

* Ulaşım ve dolmuş durağının belirlenen nokta ve güzergahtan oluşturulması

* Giriş ve çıkış kapılarının yapılması

* Boş yerlerin faaliyete sokulması

* Belediyeden işgaliye talebinin kaldırılması

* Çarşı eksikliklerinin bitimine kadar kiraların alınmaması.”

Muhabir: Jan BELEK