ÖZEL HABER - Fatma Temel / Veli Baltacı

Maraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremde Diyarbakır’daki tarihi ve tescilli yapılar da zarar gördü. Deprem sonrası uzman ekiplerin yaptığı çalışmalarda Fatih Paşa, Behram Paşa, Melek Ahmet Paşa, Kurt İsmail Paşa, Parlı Safa, Silvan’da bulunan Selahaddin Eyyübi ve Karabehlül ile Hani ilçesindeki Cafer-i Teyyar camileri, Dört Ayaklı Minare, Gazi Köşkü, Ermeni Katolik Kilisesi ve Kuyumcular Çarşısı’nda hasar tesit edildi.

SURLAR, CAMİLER, KİLİSELER ZARAR GÖRDÜ

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Diyarbakır Mimarlar Odası Başkanı Arif İpek, “Tasarruf tedbirlerinden kaynaklı restorasyon çalışmaları ağır ilerliyor” dedi. “İlk olarak camilerin restorasyonuna başlandı” diyen İpek, şöyle devam etti: “Suriçi’nde de deprem esnasında bazı hasarlar tespit edilmişti. Özellikle ilk yapılan tespitlerde altı tane camide bazı yapısal hasarlardı.

İlk olarak bu camilerin restorasyonuna başlandı. Yine Saint George Kilisesi’nde bazı yapısal hasarlar meydana gelmişti. Daha sonraki dönemde Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi katkılarını sunduğu Surp Sarkis Kilsesi de onarıma alındı. Deprem sonrasında Diyarbakır Surlarıyla da ilgili bir tespit ve analiz çalışması yapıldı. Hem kurul tarafından hem de bizde TMMOB olarak sahada bulunduk. Çok fazla deprem hasarlı kaynak gözlemlenmedi. Restorasyon çalışması kapsamında surlardaki onarım ve güçlendirmeler devam ediyor.”

“TASARRUF TEDBİRLERİ ÇALIŞMALARI YAVAŞLATIYOR”

Restorasyon çalışmalarının yavaş ilerlediğini belirten İpek, “Depremde hasar gören yapılar vardı. Dört ayaklı minarenin restorasyona alındığını biliyoruz. Melik Ahmet Paşa, Behram Paşa, Lale Bey camileri ve Saint George Kilisesi ilk etap restorasyonuna alınan yapılardır. Diğer yapılarla ilgili de çalışmalar var. Ama bunların bir kısmının da özellikle tasarruf tedbirlerinden kaynaklı olarak sürecin biraz daha ağır olduğunu gözlemliyoruz” dedi.

Muhabir: Fatma TEMEL-Veli BALTACI