ÖZEL HABER - Mehmet Rumet SOYLU
Diyarbakır’da vitray sanatıyla ilgilenen Güzel Sanatlar Resim Bölümü mezunu Betül Kübra Savcı, 12 yıldır cama hayat veriyor. Renkli camları bir araya getirerek, yurt dışından gelen renkli camların şablonlarını çıkararak cama döküyor. Güneydoğu Ekspres’e konuşan Betül Kübra Savcı, vitray sanatını anlattı.
“ŞABLONLARA GÖRE RENK BELİRLİYORUZ”
“Malzemelerimiz, 1 metrekarelik plakalar halinde geliyor ve biz dijital ortamda çizimini yapıyoruz” diyen Savcı, şöyle devam etti: “Çizim sonrasında şablon çıkartılıyor ve şablona göre renklerini belirliyoruz. Bu işlemden sonra da elmas yardımıyla kesim işlemine geçiyoruz. Kesilen camları Rodaj makinesi yardımıyla tıraşlıyoruz. Sonrasında bakır folyo dediğimiz bir malzeme ile etrafını sarıyor ve lehimle birleştiriyoruz. Böylelikle alıcılara sunuyoruz.”
DİYARBAKIR’DA BU SANATLA UĞRAŞAN BAŞKA KİMSE YOK
Savcı, “Diyarbakır’da vitray sanatıyla uğraşan tek kişiyim ben. Cam eritme tekniği ile uğraşanlar var ama bizim alanımızın dışındadır o çalışma. Vitray, kurşun ve alçı vitray olarak farklılık gösterebiliyor. Bu camilerde kullanılan alçı vitraydır, onun tekniği başkadır. Renkli camlarla yapılıyor ama teknik olarak farklılık göstermektedir. Ben boyama işi yapmıyorum. Tamamen renkli camların, bahsettiğim tekniklerle bir araya getirme işi yapıyorum” şeklinde konuştu.
“3 BOYUTLU ÇALIŞMALAR YAPIYORUM”
Çoğunlukla proje bazlı çalışmalar sürdürdüğünü belirten Savcı, şunları söyledi: “Pencerelerde ve villaların apartman kollarında kullanıyoruz. Oralarda perde kullanım alanı olmadığı için vitray üzerine çalışmalar daha çok tercih ediliyor. Kiliselerde de çok fazla kullanabiliyoruz bu çalışmamızı. 3 boyutlu çalışmalar yapıyorum. Mesela, orkideleri cama yansıtmak için onu 3 boyutlu halde kullanmak gerekiyor. Yanı sıra avizeler, abajurlar, lamba çalışmalarının yanında hem sehpanın tamamını yapıyorum hem de sehpanın üzerine de çalışma yapılabiliyorum.”
“ÖĞRENMEK İÇİN İSTEKLİ OLUNMASI ÇOK ÖNEMLİ”
Atölyesinde eğitim de verdiğini söyleyen Savcı, “Vitray konusunda, kendi atölyemde eğitim de veriyorum. Bu konuda istekli olunması çok önemli. Çünkü vitray işi, yetenekle olabilecek bir şey değildir. Öğretilebilir bir sanat dalıdır. Ve mutlaka bu işi sevmek gerekmektedir. Öğrencilerimin tümü bu konuda istekli ve vitray sanatına karşı sevgi dolular. Yapımı 5 yıl süren 2 metre 125 cm mdf üzerine 7899 cam parçasından yaptığım İnşirah Suresi çalışmam benim göz bebeğim niteliğindedir. Tüm harfler elle kesilerek yapıldı. Bu çalışmam Diyarbakır Arkeoloji Müzesinde sergilendi’’ şeklinde konuştu.
“BİR İSTİHDAM KAPISI DA OLUYOR”
Savcı, “El emeği göz nuru bu tarz çalışmaların korunması için sanat konusunda biraz daha aydınlanmaya ihtiyacımız var. Aynı zamanda bir istihdam kapısı da oluyor böylesi çalışmalar. Diyarbakır sanat konusunda ileri görüşlü ama sanatçılar ve sanat dalları arasında bir birliktelik yok” dedi.