Diyarbakır

Diyarbakır’ın teknoloji mağdurları: Şehrin ortasında sıkışıp kaldılar

Toprak damlı evlerin sayısı azaldıkça ilgiyi kaybeden Direkhane’de rota inşaat sektörüne döndü. Gelişen teknolojiye rağmen yıllardır kesintisiz hizmet veren Direkhane esnafı sıkışıp kaldığı yerden çıkmak istiyor.

Abone Ol

ÖZEL HABER - Mehmet Rumet SOYLU / Veli BALTACİ

Bir zamanlar Diyarbakır’ın Sur İlçesi’ndeki Arbedaş-Mardinkapı tarafında olan Keresteciler ve Direkçiler (Direkhane), 50 yılı aşkın bir süredir Bağlar İlçesi’nde hizmet veriyor.

Mevlana Halit Mahallesi’nde Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi arkasında bulunan ve yıllardır kesintisiz hizmet veren Direkhane, aynı zamanda kış mevsiminde vatandaşların da uğrak yerlerinden biri.

Şehre doğalgaz gelse de halen sobalı evlerde oturan, gelir düzeyi düşük aileler uygun olması nedeniyle yakacak için tahta ve tahta ürünlerini tercih ediyor. 
Zamanla yerleşim yerinin ortasında sıkışıp kalan Direkhane’de çalışmak bir hayli zorlaştı. Güneydoğu Ekspres’e konuşan esnaf hem Direkhane’yi anlattı hem de taleplerini dile getirdi.

‘ŞEHİR BÜYÜDÜKÇE ORTASINDA KALDIK’

Direkhane esnaflarından Mehmet Talu, gelişen teknolojinin işlerine olan etkisine dikkat çekerek “Hayat ve teknolojinin gelişmesi nedeniyle insanlar artık evlerinin damlarını ağaç ve keresteden yapmıyor. Bu nedenle iş alanımız inşaat sektörüne doğru değişim gösterdi. Kerestecilik işi ile birlikte, inşaat kalıplarının imalatı da bizim iş alanımıza girmektedir. Bulunduğumuz yer eskiden şehrin oldukça uzağında kalıyordu ama şehir büyüdükçe biz de neredeyse şehrin merkezinde kaldık. Bu durum biz esnafı da alışverişe gelen insanları da mağdur ediyor. Bu durum çevre sakinlerini de haklı olarak rahatsız etmektedir. Bir an önce, şehrin dışında ve ulaşılabilirliği olan bir yerin tahsis edilmesi şarttır, bunun için bazı girişimler yapıldıysa da sonuçsuz kaldı” dedi.

‘ESKİDEN ÇOK DAHA YOĞUNDUK’

Direkhane esnaflarından Mehmet Başeğmez “Az da olsa, köylerde hala toprak damlı evler olmasından dolayı kalın kesilen ağaçlar o evlere hitap ediyor” diyor. 
Başeğmez, “Gerisi de inşaat sektörünün değişik alanlarında kullanılıyor. Hayvan yemlikleri konusundaki taleplere de cevap oluyoruz sitemizde. Sizin de tanık olduğunuz üzere sitemiz artık bize yeterli gelmiyor. Fiziki koşulları çalışma alanımızı oldukça zorluyor.

Şehrin merkezine uzak bir yerlerde daha uygun bir siteyi ziyadesiyle hak ediyoruz sanırım. İş alanımızda istihdam da sağlıyoruz, tüm esnaf arkadaşlar hem kendileri çalışıyor hem de yanlarında başka insanlar da çalıştırıyor. Eskiden çok daha yoğunduk. Çünkü tek katlı ve toprak damlı evler için tahta, kereste ve ağaç çok hayati bir öneme sahipti. Kışları sıcak yazları da serin tutan ağaç teknolojiye yenik düştü diyebiliriz” şeklinde konuştu.

‘İNŞAATLARIN HER ALANINDA BİZE İHTİYAÇ DUYULUYOR’

Çocukluğundan bu yana burada çalıştığını söyleyen Cahit Aslan adı esnaf, “Çekirdekten yetişmeyim” diyor ve şöyle devam ediyor: “Çoğunlukla inşaat sektörüne hitap ediyoruz. İnşaatların her alanında bize ihtiyaç duyuluyor. Özellikle de iskele konusunda. Çalışmalarımız sonucunda elde edilen kepek ve talaşlar, Tarsus ve Gaziantep’e yollanarak sunta haline getiriliyor.”

‘FİZİKİ VE ÇALIŞMA KOŞULLARIMIZ UYGUN DEĞİL’

Keresteciler ve Direkçiler Odası Başkanı Abdullatif Aykul, Direkhane’nin daha önceden Arbedaş ve Mardinkapı taraflarında olduğunu hatırlatarak, 1970’li yıllarda dönemin Belediye Başkanı Necat Cemiloğlu tarafından şimdiki yere nakledildiğini söyledi. 

“O yıldan bu yana zorlu koşullar içinde de olsa hizmet vermeye çalışıyoruz” diyen Aykul şunları söyledi: 
“Birkaç yıl önce, şu an Mega Sanayi Sitesi olan alana taşınmak için bütün resmi ve idari işlerimizi hal etmiş olmamıza rağmen, orda yaşayan yurttaşların yoğun itirazları nedeniyle geçemedik. Fiziki ve çalışma koşullarımız hiç uygun değil. Sitemizde ne yayaların ne de araçların çalışmasını kolaylaştıracak bir durum vardır. Daha iyi hizmet verebilmek ve uygun koşullarda çalışmak için muhakkak bir an önce buradan taşınmamız gerekmektedir.”