Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 330 olan araç filosunu genişletmek için çalışmalarını sürdürüyor. Büyükşehir Belediyesi Meclisi, halkın daha rahat, daha konforlu ve daha hızlı bir ulaşım imkanına kavuşması amacıyla 150 yeni otobüs alımı için karar aldı. Ancak alınan karardan sonra yeni otobüs alma talebi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca Tasarruf Tedbirleri Genelgesi gerekçe gösterilerek sınırlandırıldı. Büyükşehir Belediyesi de sadece hurdaya çıkarılan 14 otobüs yerine yeni otobüs alınabileceği yönündeki bakanlık onayının ardından harekete geçti. 14 otobüs için işlemler yaparak ödemelere başlayan Büyükşehir Belediyesi, 14 otobüsü Mart ayında hizmete sunacak.
“7 ADET OTOBÜSÜMÜZ İÇİN İLK TAKSİTİ ÖDEDİK”
Otobüs alımı ve bakanlığın kararına ilişkin bilgi veren Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Reşat Bakan, ulaşımı konforlu bir şekilde sunmak zorunda oldukların vurgulayarak, merkezi hükümetin de ciddi anlamda destek sunması gerektiğini belirtti.
Kent ulaşımının rahat ve konforlu bir yapıya ulaşması için Büyükşehir Belediyesi olarak ilk adımı attıklarını vurgulayan Bakan, şöyle konuştu: “İlk adımımızda daha önce bakanlıktan talep ettiğimiz yaklaşık 100 otobüs talebimiz, maalesef 14 tane ile sınırlandırıldı. Bu 14 tanesinin alım işlemlerini hemen başlattık. 7 adet otobüsümüz için ilk taksiti ödedik. Diğer 7 adet otobüsümüz için ayın 29'unda 2 taksit ödeyeceğiz. Bu sipariş ettiğimiz 14 tane otobüsümüz en geç Mart ayında halkımızın hizmetinde olacaktır.”
“İZİN VERİLİRSE 100 OTOBÜSÜ HALKIN HİZMETİNE SOKACAĞIZ”
150 tane aracın izni verildiği takdirde ilk etapta 2025 yılında en az 100 tane aracı halkın hizmetine sunacaklarını anlatan Bakan, “Rahat ve konforlu bir ulaşımı bu halkla, bu kentle buluşturmak için Büyükşehir Belediyesi olarak bütün gücümüzle, bütün gayretimizle halkımızın hizmetinde olacağız. Yeter ki, merkezi hükümet düzeyinde bize olanak tanınsın, bize izin verilsin. Çünkü bizim kentimiz ulaşım konusunda çok ciddi bir sıkıntı içerisinde, halkımız çok ciddi bir sıkıntı yaşıyor. Bu eskimiş, miadını doldurmuş araçlarla biz bu hizmeti vermekte sıkıntı yaşıyoruz. Bizim merkezi hükümetten talebimiz, bizim talep ettiğimiz 150 tane aracın izninin verilmesidir. 150 tane araç izni verildiği takdirde biz ilk etapta 2025 yılında en az 100 tane aracı bu kentin, bu halkın hizmetine sokacağız. Biz bunu iddia ediyoruz. Özellikle Eş Başkanlarımızın ciddi bir talebi var, bu talep karşısında merkezi hükümetin de adım atmasını bekliyoruz” dedi.
“OTOBÜS SAYISINI 450’YE ÇIKARMAMIZ GEREKİYOR”
Belediye Meclisi’nin 150 tane aracın alınması konusunda karar aldığını kaydeden Bakan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bize 82 otobüse izni verileceği konusunda duyumlar geliyor. Biz kendi meclisimizde 150 otobüsün alınması konusunda karar almışız. Çünkü bu kentte şu anda elimizde mevcut bulunan 330 tane araç var ve yaklaşık 100 tanesi miadını doldurmuş vaziyette. Biz bu kenti en azından sayı olarak 450 tane otobüse kavuşturmamız gerekiyor. Bu halkın konforlu ulaşıma kavuşması için, bu kentin, bu yoksulun, bu varoşun, bu köyün, bu köylerin hepsinin ulaşıma kavuşması için 450 tane otobüsün kaçınılmaz olduğu bir gerçek gerçekliği var. Dolayısıyla şu anda mevcut ihtiyacımız giderilemiyor.”
“TALEPLERİMİZİN KARŞILIK BULMASI GEREKİYOR”
Kentin her noktası için ulaşımı karşılamak zorunda olduklarını söyleyen Bakan, konuşmasına şöyle devam etti: “Şu anda Diyarbakır'da Oğlaklı diye bir yer açıldı. Depremden sonra yapılan yapılaşmadan kaynaklı yaklaşık 150 bin nüfus kentin 25-30 kilometre ötesine gidecek. Dolayısıyla biz bunun ulaşımını karşılamak zorundayız. Büyükşehir Belediyesi olarak en yüce vazifelerimizden bir tanesi bu. Tekrar üniversitenin arka kısmında Teknokent diye bir kent yapılaşmasına gidiliyor. Orada yaklaşık 100 bin nüfus ikamet ediyor. Dolayısıyla biz buralarda bu ulaşımı konforlu bir şekilde sunmak zorundayız. Biz bu konforlu ulaşımı sağlamak için merkezi hükümetin ciddi bir anlamda bize destek sunması gerekiyor. Bizim taleplerimizin karşılık bulması gerekiyor. Biz halkımıza söz veriyoruz, bu düzeyde bize destek sunulduğu takdirde biz bu halkı en üst düzeyde konforlu bir ulaşıma kavuşturacağız. Köyünden mezrasına, mezrasından ilçesine her türlü hizmeti sunmaya devam edeceğiz. Yeter ki talebimiz, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylansın. Bütün bütçe şartlarımızı zorlayacağız. Ulaşımın hizmetine sokacağız. Ama üzerine basa basa söylüyoruz, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı talebimizi karşılamak zorunda, bu halkın talebini karşılamak zorunda. Bunu istiyoruz, farklı bir şey istemiyoruz. Ama biz bütçemizi de halkın hizmetine sunmaya hazırız, sunmaya da devam edeceğiz.”