ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA

Diyarbakır, Mardin, Şanlıurfa ve Batman gibi bölge illerinde, son yıllarda açılan sondaj kuyularının ciddi bir bölümünde suya ulaşılamıyor. Daha önce birkaç metrede ulaşılan suya ulaşmak bir hayli zor. 

Yeraltı sularının çekilmesi, ileride ciddi bir tehlike olarak görülüyor. Yeraltı sularının insanlık için gelecekte bir güvence olduğuna işaret eden biyolog Prof. Dr. Ahmet Kılıç, gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e olası tehlikelere dikkat çekti.

Diyarbakırın Yeraltı Suları3

‘DİYARBAKIR'IN YERALTI SUYU AZALIYOR’

Diyarbakır'da yeraltı sularına ulaşımın zorlaştığını belirten Kılıç, "Kuyulardan su çıkmaması olayı oldukça önemlidir. Her geçen gün taban suyu daha da çekiliyor. Eskiden Diyarbakır'da 20 metre su çıkıyordu, şimdi ise 200-400 metre de su çıkmıyor. Su sondajları var, bunlar doğru işler değil. Bizim öncelikle buna bir düzenleme getirmemiz gerekiyor. Aksi taktirde yarın kuraklık daha da şiddetlenecek. Bu su koyuları gelecekte bizim için bir güvencedir" dedi. 

‘ÇOK TEHLİKELİ’

Yeraltı sularını fütursuzca tarımda kullanmanın büyük bir israf olduğunu kaydeden Kılıç, "Bizim özellikle mevcut nehir, göllerimiz ve derelerimizi kullanmamız lazım. Ve yağmur sularını biriktirmemiz gerekiyor. Yeraltı sularını kullanmak kolaylıktır. Günü kurtarmak oluyor. Son vadede bu çok tehlikelidir. Yeraltı suları bizim güvencemizdir. Torunlarımız ve yarınlarımız için bir rezervedir. Ve bunlar 10 bin yıldır birikiyor. Bizim hemen harcamamamız lazım" diye konuştu.

Diyarbakırın Yeraltı Suları4

‘ENVANTER ÇALIŞMASI OLMASI LAZIM’

Bu konuda envanter çalışmalarının yapılması gerektiğine vurgu yapan Kılıç, "Mümkün olmadıkça asla yeraltı sularını kullanmamamız lazım. Mevcut göl ve nehirlerdeki sularımızı da aynı zamanda kirletmememiz gerekiyor. Maalesef bu konuda titizlik yok. Bu çok ciddi bir sorundur. Asla evsel atıklarını ve tarım atıklarını sulara bırakarak onları kirletme yoluna gitmemeliyiz. Temiz tutalım ki buralardan içme suyunu kullanabilelim" dedi.

Muhabir: Güneş OCAĞA