Türkiye'de bölgesel gelir dağılımı ve yoksulluk oranlarına ilişkin yeni veriler açıklandı. Bu veriler, Diyarbakır’ın da içinde bulunduğu TRC2 bölgesindeki ekonomik durum hakkında çarpıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Özellikle hanehalkı gelirlerindeki farklar, yoksulluk oranlarını etkileyen önemli faktörlerden biri.
DİYARBAKIR'DA YOKSULLUK ORANI NEDİR?
2023 yılına ait bölgesel gelir ve yoksulluk verileri açıklandı. Diyarbakır, Şanlıurfa ile birlikte yer aldığı TRC2 bölgesinde göreli yoksulluk oranının %6,7 olarak gerçekleştiği belirtildi.
YILLIK ORTALAMA HANEHALKI GELİRİNDE BÜYÜK ARTIŞ
2023 yılı itibarıyla Türkiye'de yıllık ortalama hanehalkı kullanılabilir geliri, bir önceki yıla göre %84,1 artarak 181 bin 200 TL'ye yükseldi. Eşdeğer hanehalkı kullanılabilir fert gelirindeki artış ise %85,3 oranında oldu ve 90 bin 116 TL'ye ulaştı.
TEK KİŞİLİK HANELERDE EN YÜKSEK GELİR GÖRÜLDÜ
Yıllık ortalama eşdeğer hanehalkı gelirinde en yüksek payı 111 bin 969 TL ile tek kişilik haneler aldı. Çekirdek aileler ve çok kişiden oluşan hanehalklarında gelir seviyesi daha düşük gerçekleşti.
GÖRECELİ YOKSULLUK ORANI EN DÜŞÜK BÖLGELER
2023 yılı bölgesel verilerine göre, en düşük göreceli yoksulluk oranı %3,1 ile TRC1 (Gaziantep, Adıyaman, Kilis) bölgesinde gerçekleşti. Diyarbakır'ın da dahil olduğu TRC2 bölgesinde bu oran %6,7 olarak kaydedildi.
EN YÜKSEK YOKSULLUK ORANI TRA2 VE TR82 BÖLGELERİNDE
Göreceli yoksulluk oranı en yüksek olan bölgeler ise TRA2 (Ağrı, Kars, Iğdır, Ardahan) %14,6 ve TR82 (Kastamonu, Çankırı, Sinop) %13,9 oldu.