Diyarbakır’ın ilk yerleşim yeri olan merkez Sur İlçesi, tarihi yapıları ile yerli ve yabancı turistin en çok uğrak yerlerinden biri. Kente gelenler, hem kentin kültürel zenginliğini görüyor hem yöresel lezzeti tadıyor hem de alışveriş yaparak esnafın ayakta kalmasına katkı sunuyor. Bu tarihi ilçe, 2015’teki hendek ve barikat olaylarında büyük tahribata uğradı. Çıkan çatışmalarda çok sayıda kişi hayatını kaybetti, 24 bin kişi göç etti, onlarca kültürel miras çatışmalar nedeniyle tahrip oldu. Evleri yıkılanlar her ne kadar TOKİ ve yerinde dönüşüm sözü verilse de ellerinde tapuları bulunan yurttaşlar mağdur edildi.


“30 YIL ÖNCE DE FAKİRDİK, ŞİMDİ DE…”

Yoksulluğun derin izlerini taşıyan ilçenin Ziya Gökalp Mahallesi’nde yaşayan 65 yaşındaki Halime Aktaş, Jinnews’e konuştu. Bir yapının bodrum katında yalnız başına yaşayan Aktaş, “Bir kiracıyım, iki kiramı ödeyemiyorum, yaşlıyım ve de fakirim. Burada hiç kimsem yok.10 yıldır buradayım. Durumum hiç iyi değil. Ben kendimi anlatmayayım, komşularım neler yaşadıklarımı anlatsın” dedi.

Aynı mahallede oturan Hanife Toğur da geçinemediğini ve sosyal yardımlara muhtaç olduklarını vurgulayarak, “Pazara, markete zaten gidemiyoruz, bayramdan bayrama bazı şeylerin tadına bakabiliyoruz. Onun dışında 30 yıl önce de fakirdik şimdi de fakiriz” diye konuştu.


MAHALLE MUHTARININ İSYANI

Mahalle Muhtarı Muhsin Sanay da, en büyük problemin uyuşturucu, işsizlik ve yoksulluk olduğunu söyledi. Sanay, şunları anlattı: “Muhtar olduğum ilk zamanlar 4 bine yakın seçmenimiz vardı şu an bu sayı bin civarında.1990’larda buradan göç edenler, dönmeye başlamıştı, 2016 yılında tekrar göçler yaşandı. Şuan 3’üncü göç dalgası yaşanıyor. Gidenler gelenler oluyor. Şu anda mahallemizin çoğu yoksul. Mahallede eskilerden kalan 3- 5 ev var, genelde 1990’dan sonra gelenler var. 1990’lı yıllardan önce gelen 10 ev anca vardır.”
 

Kaynak: JINNEWS