ÖZEL Haber-Fatma TEMEL 

Diyarbakır’ın tarihi Suriçi’nde doğup büyüyen 23 yaşındaki Helin Ocaklık, Dicle Üniversitesi’nde İlköğretim Matematik Öğretmenliği 4. sınıf öğrencisi.  6 yaşındayken Umut Işığı Kadın Kooperatifi’nin Astrid Lindgren Çocuk Kütüphanesi’nde öğrenci olan Helin Ocaklık, bir zamanlar öğrenci olduğu sokaklarda şimdi çocuklar, kadınlar ve gençler için gönüllü çalışmalar yürütüyor. Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e hikâyesini anlatan Ocaklık, “6 yaşında Astrid Lindgren ile tanıştım ve en aktif öğrencilerindendim. Şimdi Sur’da yaşayan çocuklar, gençler ve kadınlar için sosyalleşebilecekleri güvenli alanlar yaratmak amacıyla bu alanda gönüllülük yapıyorum” dedi. 

YETİŞTİĞİ DERNEKTE 7 YILDIR GÖNÜLLÜ

“Hayatımın her alanında sivil toplumdaki bilinçli insanlarla beraber büyümüş olmanın artılarını yaşıyorum” diyen Ocaklık, şöyle devam etti: “Rengarenk Umutlar Derneği’nde 7 yıldır gönüllüyüm. Aslında ben orada yetişen bir çocuğum. Umut Işığı Kadın Kooperatifi’nin Astrid Lindgren Çocuk Kütüphanesi’nin bir öğrencisiydim. 6 yaşında Astrid Lindgren ile tanıştım ve en aktif öğrencilerindendim. Daha sonra burası kapandı ve o ekip yani hocalarım Rengarenk Umutlar Derneğini kurdu. Oraya da gitmeye devam ettim. Daha sonra gönüllü olacak yaşa gelince gönüllülük yapmaya başladım. Suriçi’nde bu çalışmaları sürdürmek istememin sebebi de ben çocukken böyle yerlerde büyüdüm ve benim hayatımda çok büyük etkisi oldu. Aynı imkânların başka çocuklar için de var olmasını ve kendim de var etmek istiyorum. Bu sebeple bu alandaki çalışmaları kolay kolay bırakmayı düşünmüyorum.”

“ÇOCUKLARIN İÇİN GÖNÜLLÜLÜK AĞI GENİŞLEMELİ”

Sur’da yaşayan çocukların yaşadığı travmalara dikkat çeken Ocaklık, “Sur’daki çatışmalar döneminde ben de çocuktum. Bu çatışmalara maruz kalan her çocuk travmatize olmuştur. Şu an değerlendirdiğim zaman çatışma öncesi dönemde yani beni daha küçük olduğum zamanlarda biz daha güvenli bir çocukluk geçirdik. Ama orada çatışmaların yaşanmış olması ve bu çatışmaların göçe sebep olması, orada yaşayan insan topluluğunun değişmesi, orada var olan kültürün değişmesi sebebi ile eskisi gibi güvenli bir alan olduğunu düşünmüyorum. Burada da bizlere büyük bir görev düşüyor, çocukların güvenli alanlarda büyüyebilmesi için her zaman çabalamamız gerekiyor. Bu gönüllü ağının genişletilmesi gerekiyor” dedi.

“KADINLAR İÇİN SOSYALLEŞME ALANI HALİNE GELDİ”

Şuanda Sur Anka Derneği’nde çalışmalarına devam eden Ocaklık, şunları söyledi: “Rengarenk Umutlar Derneği’nde, benim çocuk olduğum dönemlerde, bizimle çalışmaya gelen atölye kolaylaştırıcı ‘mamostelerimiz’ ile bir araya gelerek farklı sivil toplum alanları da kurduk. Sur’da. 1 yıldır Sur Anka Derneği’ni kurduk ve burada da kadın ve gençlik çalışmaları yapıyoruz. Bu mahallede yaşayan kadınlar için bir sosyalleşme alanı haline geldi. Onların hem can sıkıntısını alacak hem geliştirecek atölyeler düzenliyoruz. Gençler için de aynı şekilde. Ama günümüz şartlarında gençlerin ekonomik sıkıntılardan dolayı çok da sosyal yaşama ayıracak vakitleri olmadığı için gençlere ulaşmak daha zor oluyor. Tabi ki bu alandan ilerlemeye devam edeceğiz. Çok daha güzel etkinlikler, atölyeler, çalışmalar ile sahada olacağız.”

Muhabir: Fatma TEMEL