Diyarbakır'da Ozan Neşet Ertaş Anadolu Lisesi öğrencileri Kadir Bilge ve Hadi Geylani Sağırdağ, hem kendi okullarında, hem de başka okullarda olan mevsimlik işçi akranlarının sorunlarını "Mevsimlik İşçi Olarak Çalışan Çocukların Psikososyal Deneyimleri: Diyarbakır Örneği Projesi" ile ele aldı. Proje, Malatya'da yapılan bölge finallerinde sosyoloji alanındaki 8 proje ile yarışıp birinci olup TÜBİTAK'ın Ankara'da yapacağı 10 bölge finalisti arasına girmeye hak kazandı.

Okulun rehber öğretmen ve proje danışmanı Aslı Demir Karakış, projelerinin mevsimlik işçi olarak çalışan çocukların psikososyal deneyimleri üzerine olduğunu, projede lise öğrencisi çocuklarla bir çalışma yaptıklarını söyledi.

Onlarla görüşme soruları oluşturduklarını belirten Karakış, bu soruları cevaplandırmalarını istediklerini ifade etti. Karakış, bununla ilgili analizler yaptıklarını söyleyerek, "İlimiz ve okulumuzu bölge finalinde temsil ettik. Diyarbakır genelinde yapılıp finale kalan tek proje bizimki oldu. Şu anda Türkiye finalinde yaygınlaştırma çalışmaları yapıyoruz" dedi.

11. sınıf öğrencisi Kadri Bilge, Diyarbakır genelinde mevsimlik işçilik çok yaygın olduğunu, çevrelerinde de arkadaşlarının mevsimlik işçi olarak çalıştığını dile getirdi. Bilge, "Yakın zamanda arkadaşlarımızın yaşadıkları zorluklardan bahsetmesi, çalışma döneminde zorlu şartlarda çalışmaları, gün içinde 12-13 saat çalışmaları, güneş altında fiziksel ve ruhsal olarak gördükleri zararlardan bahsetmelerinden dolayı bu durumdan etkilendik. Bu durumu açıklığa kavuşturmak, farkındalık oluşturmak istedik. Bunun üzerine bir proje düzenledik ve projemiz bölge finalinde bölge birincisi oldu" şeklinde konuştu.

Hadi Geylani Sağırdağ ise, sordukları sorulara ait tablo oluşturduklarını, demografik bilgiler elde ettiklerini kaydetti. Katılımcıların yaş aralığı 14-18 olduğunu gördüklerini söyleyen Sağırdağ, ortalama kardeş sayısının 6 ve üzeri olduğunu, ailenin eğitim seviyesine baktığımız zaman ise genellikle okuryazar oranın düşük olduğunu gördüklerini ifade etti.

Kaynak: İHA