Politika

Diyarbakırlı vekil Narin cinayetine ilişkin yasak kararını Meclis'e taşıdı

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Narin Güran olayına ilişkin yasak kararını Meclis gündemine taşıdı ve neden bazı medya kuruluşlarına sızdırıldığını sordu.

Abone Ol

CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Bağların Tavşantepe Mahallesi'nde 21 Ağustos'ta kaybolan ve 19. günde cansız bedeni köyün deresinin kenarında bulunan Narin Güran olayına ilişkin getirilen yayın yasağını Meclisi gündemine taşıdı.

İFADELER BELLİ MEDYA KURULUŞLARINA SIZDIRILDI   

Tanrıkulu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından yazılı olarak yanıtlanması üzere verdiği önergede, "Narin Güran ile ilgili yürütülen soruşturma sürerken, soruşturma kapsamında resmi merciler, soruşturmanın güvenliğine zarar vereceği ve cinayetin aydınlatılmasını engelleyebileceği düşüncesiyle dosya hakkında 30.08.2024 tarihinde yayın yasağı getirilmiş ve gizlilik kararı verilmiştir.  Ancak bu gizlilik kararı sonrasında, bir takım şüpheli ifadeleri hatta adli rapor bilgileri belli yerlere, belli medya kuruluşlarına sızdırılmıştır.  
Narin Güran dosyası ile ilgili olarak gizlilik kararı ve yayın yasağının uygulanıp uygulanmadığına dair kamuoyunda bazı endişeler ve iddialar bulunmaktadır. Bu iddiaların doğruluğu ve ihlallerin boyutlarının belirlenmesi, adalet sisteminin şeffaflığı ve güvenilirliği açısından büyük önem taşımaktadır" dedi.

TANRIKULU, BAKAN TUNÇ'A SORULAR SORDU

Tanrıkulu, Bakan Tunç'a şu soruları sordu:

"1.Narin Güran soruşturması kapsamında gerek emniyette gerek Savcılıkta yürütülen sorgulamalara ilişkin sorgu tutanaklarının, ifade işlemlerinin tamamlanmasından kısa bir süre sonra basın kuruluşları tarafından kamuoyuna aktarılmasının izahı ve gerekçesi nedir?

2.Bu süreçlerle ilgili bir inceleme ya da soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa, hangi sonuçlara ulaşılmıştır?

3.Soruşturmanın gizliliğinin ihlali ile ilgili hakkında işlem yapılan kamu görevlileri kimlerdir?

4.Narin Güran dosyasına ilişkin uygulanan yayın yasağının ihlal edildiğine dair herhangi bir rapor veya iddia mevcut mudur?
 
5.  Mevcut ise, bahse konu ihlallerin nasıl gerçekleşmiştir? Bu ihlaller karşısında  yetkililerin hangi önlemleri almıştır?

6.Gizlilik kararı ve yayın yasağının ihlali durumunda, bu ihlallerin adalet süreci üzerindeki etkileri nelerdir?

7.İhlallerin neden olduğu olumsuz sonuçlar hakkında bir değerlendirme yapılmış mıdır?

8.Gelecekte benzer ihlallerin yaşanmaması için alınan veya planlanan önlemler nelerdir? 

9.Gizlilik ve yayın yasaklarının ihlallerine karşı mevcut denetim ve kontrol mekanizmaları  işleyiş prosedürü nasıl yürütülmektedir?"