Diyarbakır

Diyarbakırlılar, neden yurtdışına çıkmak istiyor?

Türkiye’de yurtdışına göç sayısı her geçen yıl artıyor. Diyarbakırlılar, neden yurtdışına gitmek istediklerini gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e anlattı.

Abone Ol

ÖZEL HABER - Fatma TEMEL / Veli BALTACI

Türkiye’de her geçen yıl yurtdışına gitmek isteyenlerin sayısı artıyor. TÜİK verilerine göre, 2019 ve 2021 yılları arasında toplam 1 milyon 38 bin kişi Türkiye’den yurtdışına göç etti. TÜİK’in 2022 yılına ait verilerinde ise göç edenlerin sayısı 466 bin 914’e ulaştı. Peki vatandaşlar neden yurtdışına gitmek istiyor? Bu sorunun cevabı için Diyarbakır sokaklarında vatandaşlara mikrofon uzattık. Diyarbakırlılar, yurtdışı tercihinin tamamen ekonomik nedenlerden olduğunu söyledi.


“BEN DE YURTDIŞINA GİDECEĞİM”

Yurt dışına çıkmak isteyen bir vatandaş, nedenini şöyle anlattı: “Benim eşim de yurt dışında, İskoçya’da. Ben de gideceğim yanına. Neden gitmeyeyim ki? Geçim yok, bir şey yok. İşsiziz, uğraşıp duruyoruz. Eşimin yanına gitmek istiyorum ama devlet yine bırakmıyor.”


“BURADA HAYAT YOK, İŞ YOK”

Aziz isimli vatandaş da, Türkiye’de mutsuz olduğunu, yurtdışına çıkmak istediğini ancak imkanının olmadığını belirterek, “Yurtdışına çıkma imkânım olsaydı çıkardım tabi ki. Herhangi bir ülkeye giderdim. Burada hayat yok, iş yok. Mutsuzuz burada imkânımız olsaydı çıkardık” diye konuştu.


“BURADA ARTIK YAŞANMIYOR”

“En çok ekonomik sorunlardan dolayı çıkmak isterdim” diyen Mahsun Çelik isimli vatandaş da şunları söyledi: “İmkânım olsa çıkardım. En çok ekonomik sorunlardan dolayı çıkmak isterdim. Burada artık yaşanmıyor. Daha ne diyeyim? Almanya’ya gitmek isterdim.”


“BURADAN BİR BEKLENTİM KALMADI”

Ekonomik olarak beklentilerinin kalmadığını belirten Ferhan Yüce isimli başka bir vatandaş da şunları söyledi: “Tabi ki yurt dışına çıkardım. Buradan bir beklentimiz kalmadı. Almanya, Fransa, Amerika, fark etmezdi. Burada ne yaparsan toparlayamıyorsun. Para biriktiremiyorsun, bir şey yapamıyorsun. Huzur yok. Burada ne yaparsan boşuna. Emekliler açlıktan kırılıyor, yoksulluk çekiyor. Kim yaşayabiliyor ki burada. Türkiye’de müteahhitler para kazanıyor. Tarım zaten bitmiş her şey bitmiş. Diğer ülkelerde, huzur var. İnsan önce huzur sonra para istiyor. Burada huzur yok. Kim geliyorsa Kürtlerin üzerine siyaset yapıp iktidar oluyor.”


“BURADAKİ İNSANLARA ALLAH SABIR VERSİN”

Yurtdışına 17 yıl önce göç ettiğini söyleyen Emrah isimli vatandaş, “Ben yurtdışında yaşıyorum. 17 yıl önce gittim. Buranın şartları kötü olduğu için gittim. Ve daha da kötü oldu” diyerek, şöyle devam etti: “Burası her anlamda kötü, çok gelişmesi lazım. Ben gittiğimde eğitim, hayat kalitesi yine iyiydi. Bir prestijimiz, kültürümüz vardı artık o da kalmadı. Buraya on günlüğüne tatile geliyorum. Ama ne tat alıyorum ne zevk alıyorum. İnsanlar bile eskisi gibi değil her şey o kadar değişmiş ki, çok kötü. Ama kendimi şanslı hissediyorum. Ben bir şekilde gittim ve hayatımı düzene soktum. İsviçre’de yaşıyorum. Buradaki insanlara Allah sabır versin.”


“AYDA BİR KEZ ET YİYEMİYORUM”

Cemal isimli emekli vatandaş da “Burada yaşanır mı?” diye sordu ve devam etti: “Emekliyim 15 bin lira maaş alıyorum. Hollanda, Almanya’ya gibi ülkelere gitmek isterdim. Geçim sıkıntısından. Emekliyim aldığım maaş belli ve ben 10 bin lira kira veriyorum. Kalan param 4 bin lira, bana yetmiyor çalışmak zorunda kalıyorum ama yaşlıyım çalışamıyorum. Et alamıyorum, etin kilosu 550-600 lira. Ayda bir kez et yiyemiyorum. Ne yapmalı sizce?”