Diyarbakır

DİYARBAKIRLILAR, TÜİK’İN İŞSİZLİK RAKAMLARINI DEĞERLENDİRDİ

TÜİK’in son işsizlik rakamlarını değerlendiren Diyarbakırlı vatandaşlar, “İşsizlik azaldı, veriler inandırıcı değil. İş bulamıyoruz. Şuan asgari ücretle çalışanlar 60 yıl önce Maho Ağa’nın tarlasında çalışan insanlar gibi” dediler.

Abone Ol

Fatma TEMEL - Veli BALTACI / ÖZEL HABER
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre geçen ay işsizlik oranı 1,2 puan azaldı. Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Diyarbakırlı vatandaşlar, TÜİK’in verilerini inandırıcı bulmadı.

İhsan Turan adındaki vatandaş, “İşsizlik oranının düştüğü yok. Açıklanan verilere inanmıyorum. Emekliyim ve durumum hiç iyi değil. Nasıl olacak bu emeklinin hali. Hepimiz açlıktan ölüyoruz. 7-8 bin liraya geçimimi nasıl sağlıyım? Kiramızı bile zar zor ödüyoruz” dedi.

Abdulsami Tezel adlı vatandaş ise, “Ben kanserle mücadele ediyorum. Ve bu kanser halimle çalışıyorum, ama gençler çalışmıyor. Ben bu halimle yüz genci çalıştırabiliyorum. Diyarbakır halkı inşaatlarda çalışır. Ama insanların kazandığı para da geçim için yeterli değil. Ben ayda 30-40 bin lira kazanıyorum. 5 bin lira kira veriyorum. Benim evim depremde gitti. Devletten hiçbir şey alamıyorum. Yani günlük 300-400 lira sadece ekmeğe gidiyor. Yetmiyor. Türkiye şartları zordur. Mesela gençler yaklaşık 30 yıl okuyor. Ve bir iş elde edemiyor. O adam inşaatta çalışabilir mi? yok. Benim yeğenim mühendistir ama boştadır. Sen onu başka bir iş yapması için zorlasan yapamaz. Çünkü bir alan okumuş emek vermiş. 30 yıl emek verdiği meslekle ilgili çalışmak ister. En büyük sıkıntımız adalet. Yani şimdiki şartlarda yaşamak çok zor” dedi.

‘YAŞIM 18 AMA YAŞAMADIM BU HAYATI’

Geçim sıkıntısından dolay okulu bıraktığını söyleyen Muhammed Akalan, “İşsizlik düşmüş. Hani? Biz bir şey görmüyoruz. Okulu işsizlik yüzünden bıraktım. Hayat şartları çok zordur. Herkes çok zor durumda yanımdaki arkadaşım bile erken yaşta çalışmak zorunda kalmış. Hayatın zorluklarıyla mücadele ediyoruz. Yaşım 18 ama yaşamadım bu hayatı. Bir geleceğimiz yok. Hep çalıştık, ezildik. Bende yaşıtlarım gibi yaşamak isterim ama olmuyor. En azından hayatı öğrenmiş olduk” dedi.

Verilerin doğru olmadığını söyleyen bir vatandaş da, “İşsizlik azalıyor mu? Millet acından ölüyor. İnsanlar para bulamıyor. İşsizlik oranı nasıl düşüyor. İnsanlar çöpten ekmek yiyor. Halimizi soran yok. Ne gelen var, ne giden. Adalet bu mudur? Hani adalet?” diye dedi.

‘SİMİT SATSAM ASGARİ ÜCRETLE ÇALIŞMAKTAN İYİDİR’

İşsizliğin beraberinde birçok sorunu getirdiğini ve asgari ücretle de geçinilmediğini söyleyen Metin isimli vatandaş ise, “İş yok ki. İşverenler işçileri işten çıkarıyor. Bugün asgari ücretle çalışan insan nasıl geçinsin? Mutfak masrafları, kiralar. Türkiye geneli konuşalım. Bir sigara 50-60 lira olmuş. Kilo kıyma 200-300 lira. Şuan asgari ücretle çalışanlar 60 yıl önce Maho Ağa’nın tarlasında çalışan insanlardan bir farkı yok. İşsizlik ülke sorunu oldu. Yani işverene de hak veriyoruz. İşçiye de hak veriyoruz. Bir işveren nasıl 30-40 bin lira versin bir işçiye? İşsizlik hat safhada bu işsizlikte ekonomiyi etkiler, uyuşturucu, kadın ticareti, hırsızlığı yani yokluk her şeyi tetikler. Yasa çıksa bugün cezaevi yine dolacak. Çözüm devletin elindedir. Bu pahalılık nereye kadar sürecek? Millet ekmek alamıyor. Şuan simit satsam asgari ücretle çalışmaktan iyidir” diye konuştu.

Oğlunun işsiz olduğunu söyleyen İbrahim Macit, “İşsizlik düşüyor diye bir şey yok. Ben oğluma bile iş bulamıyorum. İşsizlik düşmüyor, artıyor. Milletin alım gücü düşmüş. Ekonomi bitmiş” diye konuştu.