ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA / Mehmet Rumet SOYLU

Diyarbakır’ın tarihi surları içinde yer alan ve Dağkapı Burcu'nda bulunan Mervani Camii, Mervaniler tarafından 10. yüzyılda inşa edilmiş. 1056 yılında, Mervani hükümdarı Nasirüddevle Ahmed tarafından askerlerin ibadetlerini gerçekleştirebilmesi amacıyla yaptırılan bu tarihi yapı, 1011-1061 yılları arasında şehri yöneten Mervaniler’in izlerini halen taşımakta.

Diyarbakırlıların Ibadet Için En Çok Ziyaret Ettiği Yer4

CUMHURİYET DÖNEMİNDE KAPATILDI 

Cumhuriyet döneminde kapatılan cami, uzun yıllar boyunca kullanılmaz durumda kalmıştı. Ancak 2014 yılında, Diyarbakır’ın tarihi ve kültürel mirasına sahip çıkma amacıyla mescit yeniden ibadete açıldı. Açılışın ardından, ziyaretçiler, hem tarihi hem de dini açıdan büyük öneme sahip bu yapıyı tekrar kullanma fırsatı buldu.

Diyarbakırlıların Ibadet Için En Çok Ziyaret Ettiği Yer7

MERVANİLER KİMLERDİR?

983-1085 yılları arasında El-Cezire (Yukarı Mezopotamya) bölgesinde hüküm süren Mervaniler, tarih sahnesinde önemli bir Kürt devleti olarak iz bırakmış.. Yaklaşık bir yüzyıl süren egemenlikleri, dönemin pek çok yönüyle çağının ilerisinde, özgün bir yönetim anlayışı sunmuş ve bu dönem, bölgenin tarihine eşsiz bir parantez açmıştır. Tarihçiler, Mervanilerin çoğulcu bir siyaset izlediğini ve farklı etnik ile dini grupların bir arada yaşamasına olanak tanıdığını vurguluyor.

Diyarbakırlıların Ibadet Için En Çok Ziyaret Ettiği Yer3

Bu yaklaşım, iç ve dış çatışmalardan kaçınılarak, dönemin huzurlu ve dirlik içinde anılmasına neden olmuştur. Mervanilerin yönetim anlayışı, toplumsal barışın yanı sıra ekonomik ve kültürel gelişmeleri de beraberinde getirmiştir. Mervaniler döneminde ticaretin gelişmesiyle refah artmış, bilim ve sanatta kaydedilen ilerlemeler ise toplumsal düzeyde büyük kazanımlar sağlamıştır.

Diyarbakırlıların Ibadet Için En Çok Ziyaret Ettiği Yer5

Minyatürlü eserlerden mimari yapılara kadar birçok alanda bu ilerlemeler gözlemlenmiştir. Ayrıca, Mervanilerin yönetimi çevreden göç alarak bölgeyi kültürel olarak zenginleştirmiştir.

Muhabir: Güneş OCAĞA / Mehmet Rumet SOYLU