Haber-Fuat Bulut

Güneydoğu Ekspres - Yakın zamanda yapılan DOGÜNSİFED Genel Kurulu’nda başkanlığa seçilen iş insanı Devrim Türk, Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte basınla kahvaltıda bir araya geldi. Diyarbakır ve bölgede sanayicilerin ve yatırımcıların sorunlarını dile getiren Türk, İş dünyasının çatı örgütü olarak yatırımcıların sorun ve taleplerini dile getirmek istiyoruz. Bugün dünya ticaretinin yüzde 30’dan fazlası, dünya finans döngüsünün % 50’ye yakını, turizm ve internet ağının % 20’den fazlası ülkeler arasında yapılmaktadır. Dolayısıyla bizlerin de gelişen bu dünyada pay almamız gerekiyor” dedi.

Diyarbakır ve Urfa olarak Türkiye'de bölgeler arası gelişmişlik farkında dezavantajlı bir konumda olduklarını ifade eden Tük, şöyle devam etti: “Derneklerimizin taleplerini gerek TÜRKONFED ile birlikte gerekse sadece federasyon olarak politika yapıcılara dile getirmek, bunların çözümüne katkı sunmak istiyoruz. Aynı zamanda tabii ki bir sivil toplum kuruluşu olarak içinde bulunduğumuz toplumun sosyal olarak gelişmesi için, adil rekabetli bir ekonominin oluşabilmesi için bizlere sorumluluklar düşüyor. Bu konuda projeleri geliştirmek, projelerle birlikte üyelerimizi hem yurt içinde hem yurt dışında networkünü geliştirmek gibi bir hedeflerimiz var.”

2-19

‘GELİŞMİŞLİK FARKI KALDIRILMALI’

Türkiye ekonomisinin ağırlıklı Marmara bölgesinde kümelenmiş durumda olduğuna vurgu yapan DOGÜNSİFED Başkanı Devrim Türk, “Bunun dağılması gerekiyor. Türkiye'nin bütün ekonomisinin bir arada olması bugün zaten deprem korkusuyla da konuşulan bir konu, aynı zamanda ülkenin sağlıklı gelişimi açısından da çok doğru değil. Bunun için bölgeler arası gelişmişlik farkının kaldırılması gerekiyor. Bölgelerin gelişmesi için teşvikler geliştiriyor. Ülkemizde de bu teşvikler çok uzun zamandır uygulanıyor. Bölgemize yönelik ciddi teşvikler yapıldı ve bunların sonuçlarını dağıldık yani baktığımız zaman Diyarbakır'da Urfa'da son 10 yılda gelişen sanayiye baktığımızda bu teşviklerin bir katkısının olduğunu çok rahatlıkla görüyoruz. Ama bunlar yetmiyor. Bizler yükte ağır pahada hafif ürünler üreten bir bölgeyiz. Evet biz de teknoloji daha fazla öğretmek isteriz now ağı gelişmiş bir üretim yapmak isteriz ama öyle bir eko sistemimiz maalesef yok. Ama oluşması için çaba sarf edeceğiz. Ama bu yükte ağır pahada hafif ürünleri de pazara ulaştırmamız gerekiyor. Deniz limanlara ulaştırmamız gerekiyor” diye konuştu.

‘DEMİR YOLU PROJESİ GELİŞTİRİLMELİ’

Son 20 yılda karayollarında ciddi yatırımlar olduğunu ifade eden Türk, petrol fiyatlarının artışı ile birlikte ulaşım sorununun sanayiciler için bir külfet haline geldiğini söyledi. Türk, “Bizim demir yollarına ciddi anlamda bir yatırım yapmamız gerekiyor. Biliyoruz ki Ulaştırma Bakanlığı'nın son dönemlerde demir yollarını geliştirme projesi var. Biz DOGÜNSİFED olarak bölgemizin bu konuda öncelikli alınmasını talep ediyoruz ve dezavantajlı, pazara uzak bir bölgenin böyle bir teşvikte böyle bir destekle daha fazla sanayisinin, üretiminin, ticaretinin gelişeceğine inanıyoruz. Ayrıca bölgemiz turizm anlamında çok potansiyel teşkil ediyor. Hızlı tren keza böyle bir katkı sunacaktır. Havayollarında maalesef 6-7 yıl öncesine göre gerilemiş durumdayız. 6-7 yıl öncesinde Diyarbakır'a Urfa'ya inen uçak sayısı bugünkünden daha fazlaydı. Sanayi gelişiyor, nüfus artıyor ama maalesef uçak sayısında düşüş oluyor. Bunun da yine Ulaştırma Bakanlığı bünyesinde eline alınıp bizim lojistik ve altyapı sorunlarımıza yönelik bir çalışma bir teşvik programının uygulanmasını bekliyoruz. Bu konuda görüşmeler yapacağız” dedi.

‘FİNANSA ERİŞİM SORUNU ÇÖZÜLMELİ’

Sanayicinin, yatırımcının ve tüccarın finansa erişim konusunda ciddi sıkıntıları olduğuna dikkat çeken Türk, şunları kaydetti: “Bu konularda da pozitif ayrımcılık bekliyoruz. Önümüzdeki süreçte bazı görüşmeler yapmayı planlıyoruz. Üzerinde durduğumuz önem verdiğimiz bir şey de girişimcilik. Biz girişimcileri desteklemek için kendi bünyemizde bir çalışma yürütmeyi planlıyoruz. Bununla ilgili belki bir komisyon çalışmamız olacak ve sanayinin üretimin yatırımın gelişmesi için mutlaka girişimciliğin desteklenmesi gerekiyor. Bu konuda da yine ilgili kurumlarla görüşüp çalışmalar yürüteceğiz.”