Putperestliğe karşı çıktıkları için kralın zulmünden kaçan ve yanlarında bir köpekle birlikte mağarada 309 yıl uyuyan Ashab-ı Kehf’in ölümden sonra dirilişi sembolize eden kıssası, Kur’an-ı Kerim’deki Kehf Suresi’nin dışında Hristiyan, Yahudi hatta Hint kaynaklarında da yer alıyor.

YEDİ UYURLAR EFSANESİ

Dünyada Ashab-ı Kehf’e altyapı oluşturan “Yedi Uyurlar Efsanesi” ya da ritüeli veya hikâyesinin otuz üç ayrı yerle birlikte anıldığını, bunlardan dördünün de Türkiye sınırları içinde olduğunu bilinmektedir. Tarsus (Mersin), Afşin (Maraş), Efes (İzmir) ve Lice (Diyarbakır) yedi uyuyanların mekânsal hikâyesini sahiplenir. Ülkedeki dört şehirden biri olan Diyarbakır’ın Lice ilçesine uzaktan bakan Der Raqîm Dağı’nın (adı Türkçeleştirilip İnceburun olmuştur) ovaya bakan mağarası halk arasında Sadülkêf (Ashabül Kehf) olarak bilinen Yedi Uyurlar ve köpeklerinin mekânıdır.

Ashab-ı Kehf mekânının kurulu olduğu dağın dibindeki ovada yer alan köyün adı da o günlerden kalma gibi Dêrqam’dır (Türkçe adı Duru). Mağaranın ve dağın bulunduğu bölgenin adı da Daqyanus harabeleridir. Tarih kitaplarında yer alan bilgiler, yerli ve yabancıların merak konusu. Diyarbakır’a gelen çok sayıda turist, özellikle efsanenin geçtiği bu mekanı ziyaret etmek istiyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ