Ege Denizi'nde 48 saat içinde tam 400 deprem kaydedildi. En büyüğü 4.8 büyüklüğünde olan depremler bölge halkını tedirgin ederken, Yunanistan acil toplandı.

Başbakan Miçotakis liderliğinde hükümet yetkilileri ve uzmanların katılımıyla yapılan toplantıda, bölgedeki sismik hareketlilik ve olası büyük depreme karşı alınabilecek önlemler masaya yatırıldı. Okullar tatil edildi, etkinlikler iptal oldu. Bölge sakinlerinden kapalı alanlarda toplanmaktan kaçınması istendi.

EGE'DE DEPREM FIRTINASI

AFAD ise yaptığı açıklamada yaşanan sarsıntıları "Deprem fırtınası şeklinde gelişen aktivite" olarak tanımladı. Depremlerin devam ettiği bölge için ise uzman isimlerden peş peşe açıklamalar geldi.

TSUNAMİ UYARISI YAPILDI

Türkiye ve Yunanistan depremler nedeniyle diken üstünde beklerken Doç. Dr. Bülent Özmen, Ege Denizi’ndeki depremleri değerlendirdi. Bülent Özmen, “Kıyılarda bulunmama uyarısı tsunami ihtimali nedeniyle. Deprem olduktan sonra depremin yıkıcı etkilerinin yanı sıra tsunami dalgaları da oluşuyor. Bu bölgede de 6,5'u geçecek depremlerin Tsunami dalgalarını oluşturma ihtimali var. Bu dalgaların da depremin sarsıntısının yanı sıra yine can kaybını yaratma ihtimali var” diye konuştu.

MUĞLA'YA DİKKAT ÇEKTİ

Doç. Dr. Bülent Özmen, “Santorini Adası, Türkiye’de Bodrum ve Muğla kıyılarına yaklaşık yaklaşık 175-180 kilometre uzaklıkta. Zaten 4,8 büyüklüğündeki depremi de Muğla, Aydın ve İzmir’deki insanlar hissetti. Eğer daha büyük deprem olur ve Tsunami dalgaları yaratırsa hem depremin sarsıntısı Muğla ilindeki yerleşim birimlerinde hem de tsunami dalgaları nedeniyle Türkiye kıyılarında hasar yaratma ihtimali var” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi