HABER - Güneş OCAĞA / Beritan KAYA
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na önerge veren DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo, gazetemiz Güneydoğu Ekspres’in 3 Ağustos tarihli “Kame hastanesinde para istenirse bize başvurun” başlıklı haberini hatırlattı. Cupolo, “Güneydoğu Ekspres’te yayınlanan bir haberde; Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde hastalardan yüksek miktarda bıçak parası alındığı iddiaları üzerine Diyarbakır Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Veysi Ülgen, kamu hastanesinin özel hastane gibi çalıştığını ve hastalardan para alınmasının suç olduğunu ifade etmiştir.
Ülgen, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin bir eğitim ve araştırma hastanesi olmasına rağmen özel hastane gibi faaliyet gösterdiğini, cerrahi branşlarda aşırı ameliyat yapıldığını ve asistanların eğitim süreçlerinden koparıldığını vurgulamıştır. Bu durumun sağlık hizmetlerinin piyasa koşullarına tabi tutulmasına neden olduğunu belirten Ülgen, Tabipler Odası olarak bu durumdan rahatsız olduklarını, başhekimliğe yazılı başvuruda bulunduklarını ve vatandaşlardan fazla para talep edilmesi durumunda Tabipler Odası'na başvurmalarını istemiştir" ifadesine yer verdi.
İDDİALARI BAKAN'A SORDU
DEM Parti Milletvekili Cupolo, Bakan Memişoğlu'nun yatılması için şu soruları sordu:
“1. Dicle Üniversitesi Hastanesi'nde hasta muayene ve ameliyatları için ücret alındığı iddiaları doğru mudur?
2. Eğer doğruysa, bu uygulamaların yasal dayanağı nedir? Hangi mevzuata dayanarak bu ücretler talep edilmektedir?
3. Kamu hastanelerinde hastalardan para alınması genel bir sorun mudur, yoksa yalnızca belirli hastanelerle mi sınırlıdır? Bu konuda Bakanlığınızın genel duruma dair tespitleri nelerdir?
4. Hastalardan bıçak parası adı altında yüksek meblağlarda para alındığı iddialarına ilişkin Bakanlığınızın yürüttüğü herhangi bir soruşturma veya denetleme var mıdır? Varsa, bu soruşturmaların sonuçları nedir? Bu türden para taleplerinin önüne geçilmesi için hangi önlemler alınmaktadır?
5. Eğitim ve araştırma hastanesi olarak görev yapması gerekirken adeta özel hastane gibi çalışan Dicle Üniversitesi Hastanesi’nde; asistan ve öğrenci eğitim kalitesini artırmak, eğitim ve araştırma süreçleriyle kopan bağı yeniden tesis etmek, kamu sağlık hizmetinin kalitesini arttırmaya yönelik ne tür önlemler alınmaktadır?
6. Vatandaşların Tabipler Odası'na yaptıkları şikayetlerin değerlendirilmesi ve çözülmesi için Bakanlığınız ne tür adımlar atmaktadır?
7. Bu tür durumlarla karşılaşan vatandaşların haklarını korumak ve bu tür uygulamaların önüne geçmek adına hangi mekanizmalar işletilmektedir?"