Depremden dolayı on binlerce insanın yaşamını yitirdiği Adıyaman’da, yüz binlerce insan sokakta kaldı. Halkın en temel geçim kaynağı olan tütün de yıkılan depoların, ambarların enkazı altında kaldı. Halkın enkazda kalan bir yıllık emeği, hayatta kalmayı başaran çiftçileri kara kara düşündürtüyor.
Çocukluğundan beri tütüncülük yaptığını anlatan Yaşar Beke (47), mesleği babasından dedesinden aldığını söyledi. Adıyaman tütününün dünya çapında bilindiğine dikkat çeken Beke, “Tütünümüz özellikle içimi noktasında çok kalitelidir. Bu yıl evimiz yıkıldı. Deprem yaşandı. Bütün kent yıkıldı. Halk yıkıntıların altında kaldı. Halkın bütün kazancı da enkaz altında kaldı. Tütünümüz de enkaz altında kaldı. Artık satacak tütün bulamıyoruz. Az, biraz tütünümüz kaldı. Onu da şehir dışına çıkaramıyoruz. Yollarda yakaladıkları zaman tütünümüzü alıp bize ceza veriyorlar. Bir kere yakalandığımız zaman 5 yıl çalışsak onun zararını kapatamıyoruz. Elimizde sadece bir tütün var. Onu da elimizden almaya çalışıyorlar” dedi.
Tütünlerinin enkaz altından kalmasından dolayı yılı nasıl geçireceklerini bilmediklerini kaydeden Beke, “Çocuklarımız var, öğrencilerimiz var. Çocuklarımız, okulu bırakıp gelmişler. Onları başka yere okula gönderemiyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz” diye konuştu.
Tütünün fiyatı yüzde 100 arttı
“Bu yıl top attık” diyerek anlatmaya başlayan Hüseyin Budak (50) ise, depremde çok kişinin hayatını kaybettiğini, depremden sağ kurtulan insanların kendilerini toparlayamadığını dile getirerek, halkın gönderdiği yardımlarla ayakta durmaya çalıştıklarını söyledi. Özellikle Kürt halkının gönderdiği yardımlara işaret eden Budak, yardımların olmaması durumunda aç kalacaklarını belirtti. Daha önce tütün satarak geçimlerini sağladıklarını ifade eden Budak, “İnsanlar bizden tütün istiyor ama tütünün büyük bölümü enkaz altında kaldığı için hem yeterli miktarda gönderemiyoruz hem de fiyat yükseldi. Şimdi Çelikhan’dan tütün alıyoruz. Daha önce burada kilosunu 150 TL’den veriyorduk, şimdi kilosu 300 TL. Yüzde 100 arttı” ifadelerini kullandı.
Adıyaman’da 20 yıldır tütüncülük yaparak yaşamını idame ettiren Derviş Temel (53), depremden önce tarladaki tütünleri toplayarak depolara koyduklarını söyledi. Depremde yapılar yıkılınca, herkesin tütününün de enkaz altında kaldığını anlatan Temel, ellerinde çok az miktarda tütün kaldığını ve zararlarının büyük olduğunu ifade etti. Daha önce Türkiye’nin birçok yerine tütün gönderildiğini belirten Temel, bu yıl ne yapacaklarına dair kara kara düşündüklerini ifade etti.
(Kaynak: MA)