Eş Genel Başkanlar Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan başkanlığında toplanan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı bitti.
Toplantıda, Abdullah Öcalan’ın 27 Şubat'ta yaptığı “Barış ve Demokratik Toplum Çağrısı” gündemli yapılan halk buluşmaları, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle edinen temaslar tartışıldı.
Bunun yanı sıra toplantıda DEM Parti'nin Avrupa ülkeleri, Rusya ve birçok ülkede yaptıkları ziyaretler ve sonuçları da ele alındı. Aynı zamanda İmralı'da Ramazan Bayramı dolayısıyla yapılan aile görüşmelerinin içeriği de değerlendirildi.
DEM Parti İmralı Heyeti üyeleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme de gündeme geldi ve üzerinde uzun tartışmalar yürütüldü.
NE TÜR KARARLAR ALINDI?
DEM Parti MYK’si önümüzdeki dönem için pek çok konuya dair de planlamaya gitti. MYK, Kürt sorununun çözümüne dair devam eden tartışmaları daha da nitelikli hale getirmek ve Abdullah Öcalan’ın çözüm perspektifine uygun bir hat kurmak için temasların daha da yoğunlaştırılması gerektiği üzerine ortaklaştı.
Yapılan tartışmalar doğrultusunda başta bileşen parti ve demokratik kurum ile örgütler olmak üzere MHP, AK Parti, CHP ve diğer siyasi partiler ile diplomatik temas ve görüşmelerin sayısı çoğaltılacak.
YENİ KAMPANYA İLE HALKIN GÖRÜŞLERİ ALINACAK
Toplantıda tartışılan ve planlama yapılan bir diğer önemli husus ise yaşanan sürecin halka anlatılması ile ilgili oldu. Bilindiği üzere DEM Parti daha önce 141 merkezde yaptığı halk buluşmaları ve etkinliklerle süreç ile ilgili yaşanan gelişmeleri tartışmış ve 20 gün boyunca ev ziyaretleri yapma kampanyası başlatmıştı.
30 Nisan’a kadar sürecek bu kampanyaya ek olarak da 1 Mayıs’tan sonra da benzer bir kampanyanın startının verilmesi gerektiği üzerinde ortak paydada buluşuldu. Bu tartışma sonucunda 1 Mayıs ile birlikte yeni bir planlama yapılması planlandı. Bu planlama ile süreç halka etraflıca anlatılacak. Bu planlama çerçevesinde parti sürece ve gidişata dair halkın görüş ve düşüncelerine de başvuracak.
YASAL DÜZENLEMELER İLE YOL ALINMA KARARI
Toplantıda tartışılan bir diğer başlık ise sürecin Meclis ayağı ile ilgili oldu. DEM Parti MYK’si, sürecin Meclis zeminine taşınması için çalışmalarını artıracak. MYK, sürecin daha sağlam bir temelde yürütülmesi adına yasal düzenlemelere ihtiyaç olduğu ve bu yasal düzenlemeler ile ancak yol alınabileceği üzerinde ortaklaştı. MYK, bu husus doğrultusunda hem Kürdistan’daki muhalefete hem Türkiye’deki muhalefete de giderek desteğini arayacak ve sürecin gidişatında faktör hale gelmelerini sağlayacak.
PARTİ DE TOPLANTILARA BAŞLAYACAK
DEM Parti MYK’sinin üzerinde durduğu bir diğer önemli husus ise parti organları ile ilgili oldu. Bu tartışma çerçevesinde de başta Meclis Grubu olmak üzere Parti Meclisi (PM), bileşen partiler ve ittifak güçleri ile toplantılar yapılması gerektiği üzerinde ortak görüş çıktı. MYK, bu tartışmalar ve yapılan planlamayı beli bir çerçeveye getirerek, karar altına alacak. MYK, bu kararları partinin karar organı olan PM’ye sunacak. PM’nin onaması ile birlikte kararlar tek tek hayata geçirilecek.