DEM Parti Batman Milletvekili Zeynep Oduncu, artan mobil iletişim giderleri ve GSM operatörlerinin uyguladığı yüksek fiyat politikalarını Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Abdulkadir Uraloğlu’na sordu. 
Oduncu, mobil iletişim giderlerinin dar gelirli aileler açısından büyük bir sorun haline gelmesi nedeniyle bu konudaki sorunların detaylı şekilde incelemesi, tespitiyle birlikte çözüm yollarının bulunması için meclis araştırması açılmasını talep etti. 

YÜKSEK FATURALAR CİDDİ BİR SORUNA DÖNÜŞTÜ

Verdiği önergede, yüksek enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle yurttaşların yaşam standartlarının ciddi bir şekilde etkilendiğini belirten Oduncu, “Her geçen gün derinleşen ekonomik kriz, yurttaşların temel giderlerinin yanı sıra doğalgaz, elektrik, su ve telefon/internet faturaları, dar gelirli aileler için ciddi bir soruna dönüşmüştür. Mobil iletişim giderleri özellikle dar ve düşük gelirli ailelerin yükünü artırmıştır” dedi.

4 KİŞİLİK AİLENİN YILLIK HABERLEŞME GİDERİ 20 BİNE ULAŞTI

GSM operatörlerinin uyguladığı yüksek fiyat politikaları ve ek ücretlerin ciddi bir soruna dönüştüğüne dikkat çeken Oduncu, “Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) verilerine göre, Ocak 2024’te Türkiye’de dört kişilik bir ailenin aylık ortalama haberleşme gideri, aylık 744,49 TL, yıllık 8 bin 934 TL’ye ulaşmıştı. 8 ay gibi bir süre sonra ise Nisan ayında yüzde 65, Temmuz ayından da yüzde 36 olmak üzere iki ayrı zam yapıldı. Zamlarla birlikte bir ailenin yıllık haberleşme gideri neredeyse 20 bin TL’ye ulaştı. 4 kişilik bir ailenin yıllık haberleşme gideri son dört yılda neredeyse 6 katına çıktı” ifadelerini kullandı.

YENİ DÜZENLEME OLACAK MI?

Oduncu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Sayın Abdulkadir Uraloğlu’nun Bakan Uraloğlu’nun yanıtlaması amacıyla verdiği soru önergesinde şunları sordu:

*GSM operatörlerinin uyguladığı yüksek fiyat politikaları ve ek ücretler ile ilgili bakanlığınızın denetim ve düzenlemeleri nelerdir? Bu fiyat politikalarının dar gelirli vatandaşlar üzerindeki etkileri hakkında ne tür veriler bulunmaktadır?
*Ocak 2024’te dört kişilik bir ailenin yıllık ortalama haberleşme gideri 8. 934 TL iken, sonrasında Nisan ve Temmuz zamları ile bu gider yaklaşık 20 bin TL’ye ulaşmıştır. Bu artışların nedenleri hakkında bakanlığınızın yürüttüğü bir inceleme veya araştırma var mıdır?
*Bakanlığınızın kullanıcı ihtiyaçlarını daha iyi karşılayacak tarife paketleri sunulması için herhangi bir düzenleme veya teşvikte bulunmaya dönük çalışmaları var mıdır?
*Mobil internet paketlerinin hızlı tükenmesi nedeniyle kullanıcıların ek paketler almak zorunda kalmaları, faturaların daha da yükselmesine neden olmaktadır. Bu durumu denetlemek ve kullanıcıların daha uygun fiyatlarla internet kullanabilmelerini sağlamak için hangi önlemler alınmaktadır?
*Faturalarını ödeyemeyen kullanıcıların hatlarının kapatılması sonrası açma-kapaman bedelleri adı altında yüksek meblağların faturalara yansıtılması durumu hakkından bakanlığınızın değerlendirmeleri nelerdir? Bu bedellerin yüksekliği ile ilgili olarak bir düzenleme yapılması düşünülmekte midir?
*Mobil iletişim giderlerinin artışı, birçok ailenin bütçesini zorlamaktadır. Bakanlığınız bu sorunun çözümü için ne tür adımlar atmayı planlamaktadır?
*Mobil iletişim hizmetlerinin geniş kesimler tarafından erişilebilir olmasını sağlamak amacıyla bakanlığınızın yürütmeyi planladığı projeler veya stratejiler nelerdir?
*Mobil iletişim giderlerinin artışı karşısında kullanıcıların korunması için bakanlığınız tarafından atılacak adımlar nelerdir? Bu konuda yapılması planlanan herhangi bir düzenleme veya yeni bir politika var mıdır?
*GSM operatörlerinin yüksek fiyat politikaları ve ek ücretler konusunda haksız kazanç sağladıkları iddiaları hakkında bakanlığınızın bir inceleme yapması veya adil rekabeti sağlamak amacıyla düzenlemeler getirilmesi düşünülmekte midir?”

Kaynak: HABER MERKEZİ