ÖZEL HABER - Mehmet Rumet SOYLU / KAMERA - Veli BALTACI

Bir zamanlar Diyarbakır Surları’nın gölgesinde toptan satış işine cevap veren Diyarbakır sebze hali, uzun yıllar önce yerleşmiş olduğu yeni kompleksinde de yoğunluğundan bir şey kaybetmiş değil. Özellikle perakende satış ile toptan satış fiyatları arasında derinleşen uçurumdan dolayı Diyarbakırlılar yeni sebze haline çok daha yoğun ilgi gösteriyor. Vatandaşlar, hem ihtiyaçlarını karşılamak hem de aile bütçesinin sarsılmaması için yoğun gayret içinde.

“PERAKENDE VE TOPTAN SATIŞ ARASINDA CİDDİ FARK VAR”

İhtiyaçlarını karşılamak için sebze haline gelen Abdulaziz Aktarlı adlı vatandaş, toptan ve perakende satışlar arasında fiyat farkına dikkat çekerek, “Malzeme almaya geldik. Genellikle saat 3-4 gibi geliyorum ve ihtiyacım olan malzemeleri alıyorum. Bugün için patlıcan almaya geldim. Maalesef hal ile perakende satış yapılan yerler arasında fiyat farkı oluyor. Evet perakende satış yapan insanların da kendine göre masrafları var ama fiyat farkı bu kadar uçurum olmamalı. Kışlık, kurutmalık ihtiyacımızı karşılamak için burayı tercih ediyoruz” dedi.

Fiyat Farkı Diyarbakırlı Vatandaşı Buraya Yönlerdi7

“FİYATLAR DIŞARIYA ORANLA DAHA İYİ”

Kurutmalık için sebze haline geldiğini söyleyen Ali adlı vatandaş da “Huzurevleri’nden geldik, çocuğumla. Kışlık ve kurutmalık eksikliklerimizi tamamlayalım dedik. Fiyatlar dışarıya oranla çok daha iyi. Hemen her eksiğimizi bu halden tedarik etmeye çalışıyoruz. Bugün domates salçası yapmak için, domates almaya geldik. Fiyatı da gayet uygundur” diye konuştu.

“HALİN FİZİKİ KOŞULLARI İVEDİLİKLE DÜZELTİLMELİ”

Her geçen gün büyüyen Diyarbakır’a hitap etmekte zorlanan sebze halinin fiziki koşullarından kaynaklı sorunların da bir sürenden bu yana konuşuluyor. Düzeltilmesi hususunda yetkililere çağrıda bulunan esnaflardan Yılmaz Aksu, şöyle konuştu: “Hal’in fiziki koşullarından da kaynaklı sorunlarımız var. Yerimiz çok dar ve çok ses çıkartıyoruz işimiz gereği. Bu da etraftaki insanların, komşularımızın rahatsız olmasına neden oluyor.

Fiyat Farkı Diyarbakırlı Vatandaşı Buraya Yönlerdi4

Bu durum da doğal olarak bir şikayete dönüşüyor. Çünkü gece 2-3’te başlıyoruz malzeme almaya, indirmeye ve yüklemeye ve bu da korkunç bir gürültü kirliliğine neden oluyor. Ayrıca araç giriş-çıkışlarının yoğunluğu nedeniyle trafik kazalarına da sebep olabiliyor burası. Eskiden şehir dışıydı burası ama artık şehrin neredeyse göbeğindeyiz ve buna bir an önce bir çözüm bulunması gerekmektedir. Bizim acilen şehrin içinden çıkmamız gerekiyor.”

Fiyat Farkı Diyarbakırlı Vatandaşı Buraya Yönlerdi6

“GEÇEN YILLARA ORANLA SATIŞLARDA DÜŞÜŞ VAR”

İşlerde düşüş olduğunu söyleyen Aksu, “Bu yıl, diğer yıllara oranla hissedilir derece işlerimizde bir düşüş söz konusu. Haldeki fiyat ile dışarıda perakende satış fiyatı arasında hatırı sayılır bir farkı var. Tamam perakende satışın da kendine has masrafları var ama aradaki fark bu kadar uçurum olmamalı. İnsanlar burayı daha çok tercih ediyorlar ama kilo ile satışımız yasak maalesef. Şu an satışlarımız, mevsimi olması nedeniyle, domates, patlıcan, biber, fasulye ve bamya üzerinde yoğunlaşıyor” dedi.

Fiyat Farkı Diyarbakırlı Vatandaşı Buraya Yönlerdi5

“ENFLASYONUN DÜŞTÜĞÜNÜ HİSSETMİYORUZ”

Ahmet Aksu adlı esnaf da satışlardaki düşüşe dikkat çekerek, şunları söyledi: “Bu sene işler biraz düşük, yani bazı kurumlar enflasyonun düştüğünü falan söylüyor ama biz hiç hissetmiyoruz bunu. Hayat pahalı olmuş buna bağlı olarak işlerde de düşüş yaşanıyor. Yerli malzeme satışımız daha fazladır, insanlarımız da özellikle yerli mal tercih ediyor. Çünkü kısmen daha ucuz oluyor ve ulaşmak daha kolay oluyor.”

Fiyat Farkı Diyarbakırlı Vatandaşı Buraya Yönlerdi3

Hasan Han adlı çalışan da şunları söyledi: “Malzeme indirme ve bindirme, teslim alma işlerine bakıyorum. Mevsimine göre değişiyor ama çalıştığım bu iş yerinde şu sıralar en çok kurutmalık domates ve biber satışımız var. Yerli ürün de bu sene bol Allah’a şükür. Sabaha karşı saat 3 gibi buradaki yoğunluk başlar ve bir de akşamüzeri. İlçelerden de gelen müşterilerimiz var.”

Muhabir: Mehmet Rumet SOYLU - Veli BALTACI