Şiddetin basın özgürlüğünü engellediğini belirten Sezgin Tanrıkulu, "17 Mart Pazar günü İstanbul Yenikapı'da gerçekleştirilen mitingin ardından, bu mitinge katılan yurttaşlarımıza uygulanan, nedeni bilinmeyen gözaltı işlemi sırasında kolluk güçlerinin haber takibi yapan gazetecilere dönük fiziksel saldırısı kamuoyuna yansımıştır.
Alanda yaşanan gelişmeleri kamu haberciliği sorumluluğuyla takip eden, web ortamında yayın yapan Bianet muhabirleri Tuğçe Yılmaz ve Ali Dinç'e uygulanan fiziksel şiddet açıkça basın özgürlüğünü engellemektir. Kamusal alanda çekim yapan basın mensuplarına "Çekim yasak" denilerek engelleme girişimi yasal ve hukuki değildir" dedi.
BAKANA ÖNERGE VERDİ
CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın yanıtlaması üzere şu yazılı önergeyi verdi:
“1. Miting öncesinde, esnasında ve sonrasında yurttaşlarımızın toplantı ve gösteri yürüyüşü haklarını sağlıklı biçimde kullanabilmeleri adına ne gibi güvenlik önlemleri alınmıştır?
2. Yenikapı'da düzenlenen mitingin ardından yurttaşlara uygulanan gözaltı işleminin sebebi nedir?
3. Alana giriş esnasında gazetecilerin birden fazla kez arama işleminden geçirilmelerinin sebebi nedir?
4. Miting öncesi, esnası ve sonrası için haber takibi amacıyla alanda bulunan gazetecilere çekim yasağı kim tarafından, hangi amaçla getirilmiştir?
5. Kamusal alanda haber yapan gazetecilerin faaliyetleri; hangi emir ve gerekçeyle şiddet eylemine dönüşmüştür?
6. Kötü muamele kanunen yasak olmasına rağmen bunu uygulayan kolluk kuvvetlerinin kimlikleri tespit edilmiş midir?
7. Bahse konu şiddet olayı gerçekleşmeden önce ısrarla basın mensubu olduklarını belirtmelerine rağmen gazetecilerin kötü muameleye, işkenceye maruz kalmaları bilinçli bir eylem midir?
8. Haber takibi gerçekleştiren gazetecilere şiddet uygulayan kolluk güçleriyle ilgili bir idari işlem başlatılmış mıdır?" Haber Merkezi