ÖZEL HABER - Sertaç KAYAR
Tarımda ve yerleşik hayata geçişte büyük gelişmelerin odağındaki Mezopotamya, verimli topraklarıyla birçok medeniyete ev sahipliği yapmış. Bu verimli topraklarda, üretim her zaman için kutsanmış ve buna dönük ritüeller dünden bugüne kendini çeşitli şekillerde var etmiştir.
Bereketli toprakları ile nam salmış olan Mezopotamya, üretimin ne denli kutsandığı dünden bugüne devam eden bazı ritüellerle kendini gösteriyor. Bunlardan biri de Mardin’in Artuklu İlçesi’ne bağlı Alımlı, eski adıyla Bilali Köyü’nde yapılan binlerce yılık bir ritüel.
8 BİN YILLIK GELENEK
Alımlı Köyü’nde, 8 bin yıl bir geçmişe sahip hasat döneminin başlangıcı kabul edilen bir şenlik düzenleniyordu. Kürtçe adı ‘Ceh zera’ denilen ve Türkçe ‘sarı arpalar’ anlamına gelen bu şenlik, adını köyün karşısında bulunan tepedeki ziyaretten alıyor. Köyde bulunan bir diğer ziyaret de Bilali Ziyareti. Hz. Muhammed’in sahabesi ve ilk müezzini Bilal-i Habeşi’n bu tepede ezan okuduğu ve namaz kıldığı söyleniyor. Ancak bu konu ile ilgili net bir bilgi bulunmuyor.
ŞENLİK FESTİVALE DÖNDÜ
Şenliğin en son 1958 yılına kadar yapıldığını ve son birkaç yıldır tekrar canlandığını söyleyen köylüler, hasat dönemini müjdeleyen bu şenlikte, hasadın bereketli geçmesi için ziyarete gidilerek dualar edildiğini, kurbanlar kesildiğini söylüyor. Büyük bir pazar yerinin kurulduğu şenliğe çevre köylerden de yüzlerce kişi katılır, üç gün süren ve kırgınlıkların, küskünlüklerin sona erdiği şenlik bayram havasında geçerdi. 66 yıl aradan sonra her yıl canlanan şenlik için toplanıyor. Mayıs ayının ilk hafta sonunda arpaların sararmasıyla yapılan bu şenlik bu yıl 7.’si yapıldı.
ÜRKÜTEN EFSANELER
Köyün dikkat çeken bir diğer yönü de anlatılan efsaneleri. Köylüler, yıllar önce mağaralarda doğaüstü güçlere sahip varlıkların yaşadığını ve zaman zaman köylülere göründüğünü yönünde hikayelerin anlatıldığını söylüyor. Köylüler, anlatılan bu ürkütücü hikayeler nedeniyle, mağaralara gitmekten çekinildiğini söylüyor. Öyle ki bu varlıkların adının geçmemesine de özen göstermesi dikkat çekiyor.
ALIMLI (BİLALİ) KÖYÜ’NÜN TARİHİ
Mimarisiyle de dikkat çeken köyün tarihi ile ilgili net bir bilgi olmasa da köyde bulunan kaya mezarları, taş ocakları, sarnıç, kayaya oyulmuş yaşam alanlarıyla geçmişinin binlerce yıl öncesine dayandığı belirtiliyor. Süryanilere komşu olan köyde birkaç aile dışında kimse yaşamıyor. Harabe görünümündeki köy, mağaralar ve harabeye dönen evlerde yaşamdan izler dikkat çekiyor.