MEB'in 29 Ocak'ta tüm okullara "maaş kesintisi" konusunda 81 ildeki okullara gönderdiği mesaj tepki gösteren sendikalar, basın toplantısı düzenledi. Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK), Birleşik Kamu İşgörenleri Sendikaları Konfederasyonu (BİRLEŞİK KAMU-İŞ), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Hürriyetçi Sendikalar Konfederasyonu (HÜR-SEN) ve Askeri İşyerlerinde Görevli Kamu Çalışanları Sendikası (ASİM-SEN) Mülkiyeler Birliği'nde bir araya gelerek, girişime tepki gösterdi.

Toplantısında sözü ilk alan BİRLEŞİK KAMU-İŞ Genel Başkanı Orhan Yıldırım, okullara gönderilen yazıyı açık tehdit olarak niteledi. Yıldırım, "Mevcut iktidar, milyonlarca kamu çalışanına MEB aracılığıyla, 'Sendikal haklarınızı güvence altına alan uluslararası sözleşmeleri de anayasayı da yasaları da bugüne kadar verilen Anayasa Mahkemesi Karalarını da Danıştay Kararlarını da içtihatları da hukuku da tanımıyorum' demiştir" dedi.

GREV HAKKI

 KESK Eş Genel Başkanı Ahmet Karagöz, sendikal haklarının suç olmadığının altını çizerek, "Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 11'inci Maddesi, sendika kurma ve sendikal hakları koruma ve geliştiremeye dönük grev hakkı da dâhil kolektif eylem haklarını güvence altına almaktadır. Türkiye bu temel sözleşmeyi tam 71 yıl önce onaylamıştır. Sendika özgürlüğüne ve örgütlenme hakkının korunmasına ilişkin 87 Sayılı ILO Sözleşmesine göre, kamu çalışanları dâhil tüm çalışanların grev hakkı vardır. Bu sözleşme ülkemiz tarafında tarafından 43 yıl önce onaylanmıştır Kalkıp bugün suç demek hukuksuzluktur" ifadelerini kullandı.

HÜR-SEN Genel Başkanı Gürol Toker, "Hakkını, hukukunu kullanan kamu emekçilerini tehdit etmek için uluslararası sözleşmeleri, anayasayı çarpıtmaktan vazgeçin. İş bırakma eylemimizi ‘Öğrencilerin eğitim hakkını engelleme’ olarak nitelendirmek gibi garabetlere sığınmaktan vazgeçin" çağrısı yaptı. 

Kaynak: MA