ÖZEL HABER - Sertaç KAYAR
Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk, İçişleri Bakanlığı tarafından üçüncü kez görevden alınarak yerine kayyum atandı. Ömrü mücadeleler ile geçen Ahmet Türk, her süreçte gündeme gelen Kürt siyasetçilerden biri oldu. Kimi zaman siyasetçi, kimi zaman akil insan, kimi zaman arabulucu olarak görülen Ahmet Türk, rüzgarın tersine döndüğü süreçlerde ‘terörist’ yaftasından kurtulamadı. Yargılandı, tutuklandı, işkence gördü, hakarete uğradı, kameralar karşısında yumruklu saldırıya uğradı, yerine kayyum atandı ama siyasete olan inancını yitirmeyen Türk, “Konuşabileceğiniz son kuşağız” diyerek çözümcül tavrını sürdürdü. Peki Ahmet Türk kimdir? Ne zaman siyasete başladı? Neler yaşadı? Gündeydoğu Ekspres, Ahmet Türk siyaset arenasında yaşadıklarını derledi.
AHMET TÜRK KİMDİR?
Mardin’in Derik İlçesi’nde 1942 yılında dünyaya geldi. Kanco ailesindendir. 1954 yılında babası Hacı Sinan'ı kaybetti. Devrimci Doğu Kültür Ocakları’nın (DDKO) faaliyetlerine katıldı. 1969 genel seçimlerinde milletvekili seçilen ağabeyi Abdurrahim Türk, 1972 yılında Mardin’in Kızıltepe İlçesi’nde öldürülünce, 1973 genel seçimlerinde Demokrat Parti’den milletvekili adayı olmaya karar verdi. Milletvekili seçildikten bir süre sonra CHP’ye geçti.
12 EYLÜL DARBESİNDE DİYARBAKIR CEZAEVİ’NDE KALDI
12 Eylül darbesini takip eden dönemde tutuklanan Türk, işkence ve kötü muamele ile özdeşleşen Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’nde yattı. Yoğun işkencelere maruz kalan Türk o günleri “Diyarbakır’da o cehennemi yaşadık. Diyarbakır Cezaevi ile ilgili çok kitaplar yazıldı ama inanın ki her insanın yaşadığı belki onlarca kitabı dolduracak kadar acı yaşandı” şeklinde anlatıyor.
HALEPÇE KATLİAMI KONFERANSINA KATILDIĞI İÇİN İHRAÇ EDİLDİ
Ahmet Türk, 5 yıllık siyaset yasağının ardından 1987 genel seçimlerinde bu kez Erdal İnönü liderliğindeki SHP’ye katılarak milletvekili seçildi. Ahmet Türk, Halepçe katliamının ardından 1989’da Fransa’da düzenlenen Paris Kürt Konferansı’na gözlemci olarak katılınca 6 milletvekiliyle birlikte SHP’den ihraç edildi. Ardından partiden başka istifalar da peş peşe geldi.
MECLİS KAPISINDA UNUTULMAYAN O GÖRÜNTÜ
1990 yılında Kürt siyasetinin ilk parti pratiği olan Halkın Emek Partisi’nin (HEP) kurucuları arasında yer aldı. HEP ve SHP’nin 1991 yılında yaptığı seçim ittifakının ardından Ahmet Türk tekrar meclise girdi. Yeni meclisin açılışında ‘Kürtçe yemin krizi’ yaşandı. İlerleyen süreçte 18 milletvekili SHP’den istifa etti. Türkiye’nin hafızasına kazınan vekillerin Meclis’ten çıkarılış görüntüleri hala hafızalardaki yerini koruyor. Aralarında Leyla Zana, Orhan Doğan ve Ahmet Türk’ün de olduğu Kürt siyasetçiler, meclis çıkışına getirilen polis arabalarına zorla bindirilerek meclisten çıkarıldılar. Milletvekilleri önce HEP’e, parti hakkında kapatılma davası açılınca da yeni bir parti ortaya çıktı.
DEP MİLLETVEKİLLERİNİN TUTUKLANMASI
1994 yılında DEP’li milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırıldı. Bu olayı “linç politikası” ve “darbe” olarak ifade eden Türk “Bütün bunlar birer darbe, bütün bunlar sürecin gerilemesine neden olan gelişmeler. Bütün bunlar Kürtlerin sindirilmesi, susturulması yönündeki müdahalelerdir” diyordu. Meclisteki DEP’li milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırılınca haklarındaki davalar nedeniyle bazı milletvekilleri gözaltına alınıp tutuklandı. Tutuklanan Türk iki yıl hapis cezasına çarptırıldı.
DTP SÜRECİ
HEP kuruculuğu ile DEP milletvekilliği ve genel başkanlığının ardından, HADEP ve DEHAP yönetiminde de aktif roller üstlenen Ahmet Türk, Aysel Tuğluk ile birlikte 2005 yılında kurulan Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) eş genel başkanı oldu. Parti 2007’deki genel seçimlere bağımsız adaylarla katıldı ve Türk de meclise girdi. Türk’ün yeni dönemdeki meclis açılışında Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile tokalaşması o dönem çok konuşuldu.
2009’da bu parti kapatılırken, partidekiler yola yeni kurulan Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile devam etti.
SAMSUN’DA YUMRUKLU SALDIRI
DTP Genel Başkanı olduğu 2010 yılının Nisan ayında Muş'un Bulanık ilçesinde çıkan olaylarda 2 kişinin ölümüyle ilgili davanın Samsun'daki duruşmasını izleyen Ahmet Türk, adliye çıkışında yumruklu saldırıya uğradı. Türk, tam adliyeden çıkarken, bir grup Ahmet Türk'e saldırdı. Saldırı nedeniyle Ahmet Türk’ün burnu ve iki dişi kırıldı, alnı yarıldı. Yakalanan saldırgan gözaltına alındıktan sonra tutuklandı ve sadece 68 gün cezaevinde kaldı.
ÇÖZÜM SÜRECİNDE AKTİF ROL ALDI
Ahmet Türk, 2013 ile 2015 arasındaki çözüm sürecinde rol üstlenen isimlerdendi. Süreç kapsamında 2013’ün ilk günlerinde BDP'lilerin yoğun İmralı ziyaretleri başladı. 3 Ocak 2013’te adaya giden ilk heyette Ayla Akat Ata, Altan Tan ve Ahmet Türk vardı. Türk, ilerleyen yıllardaki Kobani davalarında verdiği savunmasında, çözüm sürecindeki görüşmelerin devletin bilgisi dahilinde yapıldığını söylüyordu: “Cezaevi Müdürü İstanbul'da bizi feribota götürdü. Kimin talimatı üzerine? Başbakanın, Cumhurbaşkanının talimatı üzerine bu görevi yaptık ve çözüm sürecinde rol aldık. Kobani ve Kandil’e gitmişsek, bunlar devletin bilgisi dahilinde yapıldı. Bizi yargılıyorsanız bizi gönderenleri de yargılayın, bu süreci başlatanları yargılayın.”
2016’DA GÖREVDEN ALINDI VE TUTUKLANDI
2014 yılında Türk için HDP ile yerel yönetimler süreci başladı. Ahmet Türk, girdiği seçimde yüzde 52,2 oyla Mardin büyükşehir Belediye Başkanı seçildi. 2016’nın Kasım ayı içinde yerine kayyum atanarak görevden alındı ve tutuklandı. O dönem MHP Genel Başkanı Bahçeli, “74 yaşındaki Ahmet Türk, rahatsızlığı nedeniyle insani boyut göz önünde bulundurularak tedavisine fırsat verecek şekilde tutuksuz yargılanmalı” sözleriyle Türk’ün tutuklu yargılanmasını eleştirdi. Türk, 3 Şubat 2017’de sağlık sorunları nedeniyle adli kontrol şartıyla tahliye edildi.
ÜÇ KEZ GÖREVDEN ALINDI
Ardından 30 Mart 2019’da yerel seçimlerinde tekrar aday olan Ahmet Türk, Mardin Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde yüzde 56,24 oy alarak yeniden seçilen Türk, 19 Ağustos 2019’da yine görevden alındı ve yerine kayyum atandı. 31 Mart 2024’te Türk bu kez Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nden (DEM Parti) ile girdiği seçimde yüzde 57,4 oy alarak yeniden belediye başkanı seçildi. Ahmet Türk, 4 Kasım’da tekrar görevden alındı ve yerine kayyum atandı.
AHMET TÜRK: GUİNNESS REKORLAR KİTABI'NDA GİRDİM HERHALDE
Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün görevden alınmasına, Kobani davasında 10 yıl hapis cezası alması ve hakkında devam eden dava ve soruşturmalar gerekçe gösterildi. Bir TV kanalına yaptığı açıklamada üçüncü kez yerine kayyum atanmasını “Guinness Rekorlar Kitabı'nda girdim herhalde” sözleriyle yorumladı.