Fuat BULUT/Özel HABER

8 Haziran 1992 tarihinde Diyarbakır’da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden gazeteci Hafız Akdemir’in adının verildiği merkez Kayapınar İlçesi’ndeki parktaki harfler söküldü. 2018-2022 tarihleri arasında Kayapınar Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili olarak görev yapan Ünal Koç tarafından Meclis kararı olmadan kendi inisiyatifiyle park isminin Yeşilkuşak Parkı olarak değiştirildiğine dair haber, CHP Diyarbakır Milletvekili Av. Sezgin Tanrıkulu ve Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça tarafından TBMM gündemine taşındı.

YSP’Lİ AKÇA: KAYYUM HAKKINDA SORUŞTURMA AÇILDI MI?

Gazetemiz Güneydoğu Ekspres tarafından dün gündeme getirilen “Kayyumdan parka isim darbesi!” başlıklı manşeti, ses getirdi.

Yeşil Sol Parti Diyarbakır Milletvekili Ceylan Akça Cupolo tarafından İçişleri Bakanı Ali Yelikaya’nın yanıtlaması istemiyle Meclis’e verilen soru önergesinde, Hafız Akdemir Parkı’nın adının neden değiştirildiği soruldu. Önergede, şu ifadeler yer aldı:

“12 Kasım 2018’de ilçe Kayapınar Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Ünal Koç’un, çoğunluğu HDP’den oluşan Belediye Meclisi’nin feshedilmesi sonrası kendi inisiyatifi ile 8 Haziran 1992 tarihinde Hizbullah tarafından katledilen Hafız Akdemir adının verildiği parkın adını "Yeşilkuşak Parkı" olarak değiştirdiği ortaya çıkmıştır.

Bu bağlamda;

*Hafız Akdemir Parkı’nın adı neden değiştirilmiştir?

*Hafız Akdemir Parkı’nın adının değiştirilmesine kayyum ‘kendi inisiyatifi’ ile karar verme yetkisine sahip midir?

*Hafız Akdemir Parkı’nın adının değiştirilmesine karar verilirken belediye meclisinin onayı alınmaması ile ilgili bir soruşturma açılmış mıdır?

*Hafız Akdemir Parkı’nın adının değiştirilmesindeki kamu yararı nedir?”

CHP’Lİ TANRUKULU: AKDEMİR ADI NEDEN DEĞİŞTİRİLDİ?

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından verilen önergede de “Diyarbakır’da 8 Haziran 1992 tarihinde Hizbullah tarafından katledilen gazeteci Hafız Akdemir’in adının verildiği Kayapınar’daki parkın adı, kayyum tarafından neden değiştirilmiştir?” denildi. Önergede, eski kayyum hakkındaki usulsüzlükler iddiaları da yer alarak, şöyle denildi:

*Dönemin kayyumu, görev yaptığı dönemde davet usulü ile toplam kaç ihale yapılmıştır? İhalelerin ayrı ayrı bedelleri kaç TL’dir?

*İhaleleri hangi şirketler almıştır?

*Görev döneminde merkezi idareye bağlı kamu kurum ve kuruluşları ile (TÜGVA gibi) dernek ve vakıflar Kayapınar’da kendi bütçelerini kullanarak yatırım, inşaat gibi işler yapmış mıdır?

*Kayapınar Belediyesi’ne kayyum atanmasından önce belediye bütçesi ne kadardır? Belediyenin borçları ve bu borçların dağılımı nedir? Bu döneminde belediye bütçesi ne kadardır? Belediyenin borçları ve bu borçların dağılımı nedir?

*Kayyum döneminde açılan ihaleler, ödenen paralar ve ihalelerin akıbeti hakkında Bakanlığınız tarafından herhangi bir inceleme ya da soruşturma açılmış mıdır? Açılmışsa, güncel akıbeti nedir?

*Kayyum döneminde kimler, hangi yöntemle (yazılı/sözlü sınav yapılarak ya da sadece “belediye başkan vekili oluru” ile) işe alınmıştır?

*Belediyede işe alınanların soyadları nedir? Diyarbakır ve çevre illerdeki AKP yöneticileri ile akrabalık ya da iş ilişkileri nedir?

*Bu kişilerden hangileri daha sonra tayin ve terfi ile başka görevlere ya da makamlara atanmıştır? Kimler ilk işe alındıkları görevi sürdürmektedir?

*Kayyumun görev dönemindeki işe alımlar, tayin ve terfilere ilişkin Bakanlığınız herhangi bir soruşturma açmış mıdır? Almışsa, güncel akıbeti nedir?

*2013 yılından bu yana toplam kaç belediye ve yerel yönetime kayyım atanmıştır?

*10 Temmuz 2023 tarihi itibariyle Türkiye genelinde illere ve ilçelere göre toplam kaç kayyım hangi makamlarda görev yapmaktadır?

*2013 yılından bu yana kaç kayyım hakkında, hangi gerekçelerle soruşturma açılmıştır? Bu soruşturmaların sonuçları nedir?

* Soruşturmalar sonucunda adli makamlara intikal ettirilen dosya var mıdır? Varsa, gerekçeleri ve sonuçları nedir?”