İbrahim İnanç YILDIZ

Güneydoğu Ekspres- Maraş merkezli depreminin etkilediği Diyarbakır’da 7 bina yıkılırken, 411 yurttaş hayatını kaybetti. Kentte ağır hasarlı 5 bin 459 binanın yarısından çoğu yıkılırken, ağır ve orta hasarlı binalara dair hak sahipliği için muhtarlıklara asılan listelere itiraz süreci de sona erdi. Böylelikle ağır ve orta hasarlı konutlara hak sahipliği kesinleşmiş oldu. Kentte evi yıkılanlar için Oğlaklı Mahallesi’nde yaklaşık, 100 bin kişinin yaşayacağı 6 bin 40 yeni konutun inşaatı ise devam ediyor.

HAK SAHİPLİĞİNE İTİRAZ SÜRECİ BİTTİ

Gazetemize konuşan Şeyh Şamil Mahallesi Muhtarı Mehmet Kızıltepe, deprem sonrası mahallesinde 167 binanın ağır hasarlı, 212 binanın ise orta hasarlı olduğunu söyledi. Deprem sonrası yapılacak konutlara dair muhtarlıklarda askıya çıkan hak sahipliği listelerinin itiraz sürecinin bittiğini belirten Kızıltepe, bu süreçte evi ağır ve orta hasarlı olanların hak sahipliğinden yararlandığını dile getirdi. Kızıltepe, “Üzerine kayıtlı 2 dairesi ağır hasarlı olan insanlar bir tanesinden yararlanabildi. Tabi 2 dairesinden biri hasarsız ise bu kişiler hak sahipliğinden yararlanamadı. Çünkü barınabileceği bir konutu var. En sıkıntılı karşılaştığımız durum ise deprem sonrası konut devri yapılan hasarlı daireleri alan kişilerin hak sahipliğinin reddedilmesiydi. Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle onlarda hak sahibi oldular. Bu şekilde olup bize ulaşmayan insanlar varsa, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’ne müracaat edebilirler” dedi.

‘KONUT ALIMINDA YARDIMCI OLSUNLAR’

Yeni yapılacak konutların yüzde 60’nı devletin karşılayacağını, kalan tutarı yurttaşın ödeyeceğini söyleyen Kızıltepe, bu evlerin 2 milyonun üzerine mal olacağının konuşulduğunu belirterek, “Devletten beklentimiz, mağdur olan insanlarımıza daha fazla yardımcı olmalılardır. Çünkü biliyorsunuz konut yapılan alanlar devletin kendi arazileridir, bunun için para vermeyecek. Devlet konut yapımını müteahhitlere vermiş, bunların yüksek kârının vatandaşın üzerine bildirilmemesi gerekiyor. Yani vicdani şekilde bu dairelerin fiyatları insanlarımızın gücü yetebilecek şekilde olmasını istiyoruz” dedi.

‘BURADAKİ İNSANLAR İŞSİZ, KİRA ÖDEYEMİYORLAR’

Konut kiraları konusunda insanların mağdur olduğunu belirten Kızıltepe, “Buradaki insanlar işsiz güçsüz varoş mahallelerde yaşıyorlar. Nasıl ‘90’lı yıllarda köylerden buraya göç edip geldiler, deprem sonrası geri köylerine gitmek zorunda kaldılar. Sadece benim mahallemde kiralar 750 lira civarındaydı, şimdi 7-8 bin olmuş. Benim vatandaşlarım ev kiralayamadı. Çoğu köye geri dönüş yaptı, çünkü kira ödeyecek güçleri yok. Çalışsan da asgari ücret 11 bin 400 TL, evin kirası 10 bin TL ise bu adam geçimini sağlayamaz. İnsanlar çoluğu çocuğuyla köylerine gitmişler, insanlar çok mağdur, biran evvel konutların yapılıp teslim edilmesini istiyoruz” dedi.

Mahallerin ‘90’lı yıllardaki göçten sonra kurulduğunu söyleyen Kızıltepe, şöyle devam etti: “Yerel yönetimlerin sorumlulukları var. 5 katlı binalara bakıyorsun, bir sorun yok ama 8, 9, 10 katlı binaları adam toprağı açmış dikmiş, imarı, projesi yok. Büyük felaketle karşı karşıya kalmadık. Bunun da tek bir nedeni var, Bağlar’ın zeminin kaya olması. Kayalar insanlarımızın canlarını korudu. O kayalar olmazsa şuan yıkım ekipleri benim mahallemde çalışıyor. Bu yıkılan binalara baktığımızda beton, demir yok. Şimdiye kadar insanlarımızı Allah korumuş.”