ÖZEL HABER - Faruk BALIKÇI

Hazar Gölü’ndeki balıkçılar, iki yıl önce görülen İsrail Sazanı ile zor günler geçiriyor. Ahmet Öztek adlı balıkçı, “Saldırgan ve istilacı İsrail sazanı nedeniyle Hazar Gölü’nün endemik balık türleri azaldı. Ağlarımıza takılan bu balığın müşterisi de yok. Yetkililer bir an önce bu soruna çözüm bulmalı” dedi.

Hazarın Katil Balığı4

“DİĞER YAVRU BALIK TÜRLERİ VE YUMURTALARINI YİYOR”

Diyarbakır ile Elazığ sınırları arasında bulunan Hazar Gölü’nde iki yıl önce İsrail Sazanı görüldü. Dışarıdan gelen bu balık türü, yumurta ve yavruları yiyerek beslenip, yerli türlerin neslini tüketiyor. Baba mesleğini sürdüren ve 12 yaşından beri Hazar gölünde balıkçılık yapan 43 yaşındaki Ahmet Öztek, “Gölümüze İsrail Sazanı balığının kimler tarafından atıldığını kimse kabullenmiyor. Bu balık istilacı bir balık türüdür. Ağlarımızı parçalıyor. Ayrıca göldeki diğer balık türlerini yiyen adeta canavar bir balık türüdür. Balıkçılık tek geçim kaynağımdır. İsrail Sazanı korkusundan balıklar kıyıya yaklaşamıyor. Artık eskisi gibi ağlarımıza balık takılmıyor. Ağlarımıza takılan bu balığın müşterisi de yok. Hayvanlara veriyoruz. Yenilmeyen bir balık neden göle atıldı. Bunun yerine turna, aynalı sazan, karagöz cinsi balık yavruları göle bırakılabilinirdi. Kimse de sahip çıkmıyor. Nereden geldi, kimler bıraktı? Bilinmiyor. Bu konuyla ilgili yetkililerin açıklama yapmasını ve bir önce önlem alınmasını istiyoruz” dedi. 

Hazarın Katil Balığı3

İSRAİL SAZANININ ÖZELLİKLERİ

Melezleme yöntemiyle elde edilmiş balık türleri içinde istilacı olarak bilinen İsrail Sazanı, balık florasını tehdit eden, üremelerini etkiyen bir balık türüdür. Bilinçsiz atılma sonucu Türkiye’deki göllerde doğal yaşamı ve diğer balıkları tehdit eder konumdadır. Balık yumurtalarını yediği ve her tür koşulda dayanabildiği için, çok fazla üremekte ama bunun eti çok lezzetsiz olduğundan, ekonomik değer taşımamaktadır. İsrail Sazanı, 1 yaşına geldiğinde bir kilogramlık balık 200-250 bin adet yumurtluyor.

Muhabir: Faruk BALIKÇI