Rusya'nın komşusu Ukrayna'yı işgaliyle başlayan savaş, bugün (7 Kasım) itibariyle 257. gününde devam ediyor.
Rusya'nın sivil altyapıya yönelik saldırıları sonucu Ukrayna'nın enerji altyapısının yüzde 30'dan fazlasının zarar gördüğü tahmin ediliyor.
The Guardian gazetesinin aktardığına göre, Rusya'nın işgali altındaki Herson'da da savaşın başından bu yana ilk defa elektrik kesintisi yaşandı.
Rusya'nın referandum sonucu bir kararname ile "ilhak" ettiği Herson'un atanmış yönetimi, Telegram hesabından bir açıklama yaparak "Berislav-Kakhovka otoyolu üzerinde bulunan üç enerji hattını hedef alan bir terör saldırısı sonucu şehre su ve elektrik verilemediğini" söyledi.
Herson Bölgesel Konseyi Başkan Yardımcısı Yuri Sobolevski, şehir merkezi ile birlikte bölgedeki 10 yerleşim yerinin saldırıdan etkilendiğini kaydetti. Rusya'nın atadığı Herson Valisi de yetkililerin bugün bitmeden bölgeye yeniden elektrik verebilmeyi umduklarını belirtti.
Rusyalı yetkililer Ukrayna'nın Herson bölgesini geri almak için ikinci bir taarruz hazırlığında olduğunu söylüyor.
"Kiev'i tamamen boşaltmak gerekebilir"
Öte yandan, Ukrayna'nın başkenti Kiev'in belediye başkanı Vitali Kliçko, Rusya'nın enerji altyapısını hedef alan saldırıları sona ermezse "topyekün bir karartma" ihtimalinin olabileceğini açıkladı.
Ukrayna'nın United News ajansına konuşan belediye başkanı, Kiev halkına "taşınabilir şarj cihazları ve sıcak tutan kıyafetler alma" çağrısı yaptı. Kliçko, elektriklerin tamamen gitmesi durumunda Kiev sakinlerinin yakınlarıyla beraber şehir dışında kalmaya çalışması gerektiğini belirtti:
"Eğer Kiev dışında akrabalarınız ya da arkadaşlarınız varsa ve yaşadıkları bölgelerde ayrı su kaynakları, fırın ve ısıtıcı bulunuyorsa belli bir süreliğine bu yerlerde kalma olasılığını lütfen aklınızda tutun."
Kötü senaryoya karşı hazırlık yaptıklarını ve karamsar olunmaması gerektiğini söyleyen Kliçko, şehirde topyekün bir enerji kesintisi durumunda su ve kanalizasyon sistemlerinin de duracağı uyarısını yaptı.
Belediye başkanı, kent yetkililerinin enerji ve su akışını sağlamak için "her şeyi" yaptıklarını kaydetti.
Cenevre Sözleşmesi, saldıran konumundaki devletlerin, sivillerin zarar göreceği hedefleri vurmaktan kaçınmasını şart koşuyor. (BİANET)