ÖZEL HABER - Fatma TEMEL

Diyarbakır surlarının güneydoğusunda, Dicle Nehri’nin kıyısında bulunan Hevsel Bahçeleri, yaklaşık 10.000 yıl önce inşa edilen ve günümüze kadar korunmuş olan bir sulama sistemiyle hayat bulan tarım alanı olarak biliniyor.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer alan Hevsel Bahçeleri, bölgenin tarihsel, kültürel ve ekolojik değerleri açısından büyük bir öneme sahip. Diyarbakır’ın tarihî ve kültürel kimliğini yansıtan önemli bir miras parçası olan bu alan, aynı zamanda bölgedeki tarımsal faaliyetlerin merkezi olarak süre gelmiştir.

Hevsel Bahçeleri’nde Sebze Yetiştiriciliğinde Yeni Yöntem5

BÖLGE HALKI TARIMDAN GEÇİNİYOR

Hevsel Bahçeleri ayrıca Diyarbakır’da doğal çeşitliliğin korunmasına katkı sağlamakla birlikte, bölgedeki yerel halk için önemli bir ekonomik kaynağı da temsil ediyor. 

Burada çeşitli meyve ağaçları, sebzeler ve diğer tarım ürünleri, yetiştiricilerin geçim kaynağı oluşturuyor.  

Bahçelerde tarım işiyle uğraşan çiftçiler, erken gelen soğuklar ve iklim değişikliğinden ötürü, mevsimlik ürünlerinin üstünü özel bir örtüyle örttü. Değişen mevsim koşulları, çözüm alternatiflerini de geliştiriyor.

Çocukluğundan beri Hevsel Bahçeleri’nde tarım işiyle uğraşan Hayri Özelçi, bu yıl soğukların erken gelmesi Hevsel Bahçeleri’ndeki tarımı da etkilediğini söyledi. 

MARUL TARLASININ ÜSTÜNÜ KAPATTI 

Hevsel Bahçeleri’nin sıcaklık farklılığına göre marullarının bozulmaması için üstünü kapattığını söyleyen Hayri Özelçi, “Çocukluğumdan beri Hevsel Bahçesi’ndeyim. Hep buralarda geçti yıllarım. Tarım işi yapıyorum. Genelde kış ürünleri ekiyorum. Bu yıl soğuklar erken geldi. Marulları ekmek riskliydi. Çünkü zaten burası ile şehir merkezi arasında 3-5 derece fark var. Bizde marullar ölmesin diye üstünü özel bir örtüyle örttük.  Ortalama 30 dönüm. Bizde buna çözüm olarak ürünün bozulmaması, uçlarının yanmaması ve daha iyi gelişebilmesi için böyle bir çözüm bulduk. Hem ürünü sıcak tutuyor hem de don tutmasını engelliyor” dedi.

Hevsel Bahçeleri’nde Sebze Yetiştiriciliğinde Yeni Yöntem4

“İLK KEZ DENENİYOR”

Hevsel Bahçeleri’nde ilk kez böyle bir şey denendiğini söyleyen Özelçi, “Bunu ilk kez Hevsel’de biz yaptık. Ve sadece Antep’te var. Batıda çok yapıyorlar. Aslında biraz daha modern tarımı Hevsel Bahçe’sine taşıdık. Buda dediğim gibi mevsim değişikliğine ayak uydurmak için. Küresel ısınmadan dolayı mevsimler allak bullak oldu. Şuan diğer tarla sahipleri de deniyor.  Dediğim gibi deniyoruz. Eğer verim alırsak bunu sürekli hale getirmeye çalışacağız. Çünkü Hevsel Bahçe’lerinin atmosferi farklı” dedi. 

Hevsel Bahçeleri’nde Sebze Yetiştiriciliğinde Yeni Yöntem3

“YENİ TEKNİK KENTE CAN VERECEK”

Yeni denedikleri yöntemin getirileriyle ilgili konuşan Özelçi, “Bu yıl soğuklar erken geldiği için yeşillikler ya ekilmedi ya da ekilenler telef oldu. O yüzden yeşillikler çok pahalı şuan piyasada. Ve sebze hali de dışarıdan getiriyor. Dışardan geldiği için fiyat biraz daha katlanıyor. Ama burada eğer ekilirse ve tarımda alternatifler sağlanırsa fiyatlar düşer. Yani şimdi Hevsel’de bu denediğimiz teknik işe yararsa şehir için de burada çalışan işçi ve tarla sahipleri için de iyi olacak” dedi.

Muhabir: Fatma TEMEL