Milyonlarca liralık satış yapan bazı işletmelerin kullandığı IBAN’ların bir kısmının eş, dost ve akraba adına kayıtlı olduğu anlaşıldı.
Bazı IBAN'ların ise kiralandığı tespit edildi. Bu yöntemi kullanan işletme sahipleri vergi dairelerine çağrılmaya başlandı. Maliye, 2024–2026 yıllarına ait Orta Vadeli Program'da (OVP) de yer alan “kayıt dışılıkla mücadele” eylemi kapsamında vergi kayıp ve kaçağını önlemeye dönük çalışmalara başlıyor. Yerel seçimler sonrasına bırakılan bu çalışmalar hız kesmeden devam edecek.
IBAN'LA TAHSİLAT EN ÇOK HANGİ SEKTÖRLERDE KULLANILIYOR?
IBAN’la tahsilatı en çok kullananlar şunlar: Perakende mal ve hizmet satışı yapan işletmeler, mobilyacılar, gazino-bar-pavyon gibi gece eğlence merkezleri, lüks restaurantlar, güzellik ve saç ekim merkezleri, spor salonları, altın-pırlanta ve diğer değerli taş satışı yapanlar, astrolog, falcı, doktor, avukat, diyetisyen, mimar vb.
İŞLETMELER ALICILARI NEDEN IBAN'A YÖNLENDİRİYOR?
İşletmelerin müşterileri IBAN’a yönlendirmesinin 2 nedeni var:
Birincisi; işletmeler kredi kartı ile yaptıkları satışların bedellerini tahsil edebilmek için bankalara yüzde 8 - 9 civarında bir komisyon ödüyorlar. Bu komisyonları ödememek ve nakit paraya hızlıca kavuşmak için alıcılara yüzde 5-10 oranında indirim yaparak IBAN yoluyla tahsilat yapıyorlar. Tabi bu en masumu!
İkincisi ise, bazı işletmeler satışları ve satıştan doğan kazançlarını kayıt dışı bırakmak ve vergi ödememek için IBAN ile tahsilat yoluna başvuruyor. Bunun için satışlarda KDV oranı kadar indirim yaparak, IBAN’la ödemeyi müşteriler açısından cazip hale getiriyorlar.
Yalnız bunların gözardı ettikleri veya bilmedikleri bir konu var: Bankalar yaptıkları işlemleri Maliye ile paylaşıyor. Bankacılık sistemindeki para hareketlerinin Maliye’nin bilgisi dışında olması mümkün değil.
DENETİMLERİ VERGİ DAİRESİ VE DEFTERDARLIK YAPACAK
IBAN’la tahsilat yapanlara dönük denetimleri Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı Vergi Dairesi Başkanlıkları ve Defterdarlıklar yapacak.