Fuat Bulut/ÖZEL HABER
Türkiye’nin istihdamda lokomotif sektörlerinden biri olan inşaat, dövize endeksli çimento, demir, beton gibi ana malzemelerin yükselmesi ile zor günler yaşıyor. Diyarbakır İnşaat Müteahhitleri Derneği (DİMDER) Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Elaldı, son ÖTV zamları ve döviz piyasasındaki yükseliş nedeniyle kentteki inşaatların yüzde 25 kapasite ile çalışmak zorunda kaldığını söyledi.
Merkezi Diyarbakır’da bulunan ve ülke genelinde 300’e yakın üyesi olan DİMDER’in Başkanı Aziz Elaldı, sektördeki sıkıntıları gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e değerlendirdi.
“ÇİMENTO VE BETONA KORKUNÇ ZAM YAPILDI”
Kovid-19 pandemisi nedeniyle sektörde başlayan krizin 6 Şubat depremi ve yakın zamanda ÖTV ve döviz kurlarındaki artış nedeniyle ‘pik’ yaptığını söyleyen Elaldı, “ÖTV zammı, KDV zammı, döviz kurlarının yükselmesi gibi nedenler direkt bizim maliyetlerimizi etkiliyor. Pandemi döneminden beri ağır hasar gören sektörümüz daha kötü duruma düştü. Mesela şimdi çimentoya korkunç zam yapıldı, beton fiyatları yine aldı başını gidiyor. Beton fiyatlarıyla baş edemiyoruz. Zaten beton konusunda bir tekelcilik konusu vardı ve biz daha önce bunu gündeme getirmiştik. Kısmi, geçici bir düzeltme yapıldı ancak yine aynı noktaya geldik. Beton firmalarıyla tekrar görüşeceğiz ancak bu konu ciddi bir sorun olmaya başladı. Çünkü betonda tekelcilik, tek elden yönetmek mantığı hâlâ devam ediyor” diye konuştu.
“TAŞERON VE İŞÇİ KONUSU CİDDİ BİR SORUN”
Sektörün en önemli sorunlarından birinin de taşeron ve işçi sorunu olduğunu vurgulayan DİMDER Başkanı Elaldı, şöyle devam etti:
“Bizim şu anda önümüzdeki en büyük sorunlardan biri taşeron ve işçi sorunudur. Taşeron ve işçinin yaklaşımı geçmiş dönemde firmaların zamlara yaptığı o kötü ve art niyetli zamları neyse şu an taşeronların da yaklaşımı odur. Daha önce üretici firmalar dolara %100 zam gelirken, bunlar %500 zam yapıyorlar. Bu fırsatçılığı kullanıyorlar. Olması gereken ücretleri 750 iken şu anda bin 500 TL günlük yevmiye istiyorlar. İnşaatlarımız durma noktasına gelmiş durumda. Sürekli bir fark isteme veya işi bırakma. Firma değiştirme olayı almış başını gidiyor. Zaten yeterince kalifiyeli eleman ve usta yetişmiyor bu ülkede. Depremden sonra oluşan inşaat imalatları, bu fütursuz yaklaşımlar karşısında durma noktasında.”
“İNŞAATLAR % 25 KAPASİTE İLE ÇALIŞIYOR”
ÖTV zamları ve döviz kurlarındaki artışların konut ve arsa fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu dile getiren Elaldı, şunları kaydetti:
“Fiyatlar yükseldi ancak satış yok. Alım gücü, nakit sorunu, kredi verilmemesinden, dolar Euro’nun yükselmesinden kaynaklı satışlar durma noktasına gelmiş durumda. En büyük darbeyi yine inşaat sektörü gördü. Piyasanın düzelmesi için enflasyonun, faiz oranlarının bir dengeye gelmesi lazım, düşük kredi olması lazım. Ayrıca kentte konut krizi hâlâ devam ediyor. Tabii kısmı çözülmeye çalışılıyor ama hâlâ yeterli derecede imar alanları açılmadı. Açılmadığı için de daha sorunlarımız devam ediyor. Fiyatlar her gün değişiyor. Eldeki inşaatlar rölantide gidiyor. İnşaatlar yüzde 25 kapasite ile çalışıyor.”