Haber- İbrahim İnanç Yıldız
Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tahminlerine göre, dünyada her yıl 1 milyon 200 bin kişi, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) araştırmalarına göreyse her yıl 11 milyon kişi meslek hastalığına yakalanıyor. Bu durumun bir örneğinin de Başpınar 1’inci Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet yürüten Kimpack fabrikasında yaşandığını söyleyen Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, işçilerin aktarımına göre 3 bin 500 kişiyle yapılması gereken üretimin bin 800 kişi ile yapıldığını öne sürdü. Karaca, ağır iş yükü nedeniyle her çalışanın sağ elinde kireçlenme ve belinde fıtık oluştuğunu dile getirdi.
BAKAN IŞIKHAN’A SORDU: DENETİM YAPILIYOR MU?
Konuyu Meclis gündemine taşıyan EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a şu soruları yöneltti:
*2014-2024 yılları arasında, yıllara göre; tespit edilen meslek hastalıkları, hastalığın görüldüğü iş kolları ve hastalığa yakalanan işçi sayısı kaçtır?
*2014-2024 yılları arasında sosyal ve psikolojik alanlarda meslek hastalığına yakalanan işçi sayısı kaçtır?
*İşçi sağlığı ve güvenliği mevzuatında yer alan; işe giriş muayenesi, kaç işyeri tarafından kaç işçi için uygulanmıştır?
*Kimpack isimli fabrikada çalışan işçilerin işe giriş, işten çıkış ve düzenli sağlık muayenesi yapılmakta mıdır? Kimpack’ta çalışıp bel fıtığı ve/veya kireçlenme teşhisi alan kişi sayısı kaçtır?
*2014-2024 yılları arasında işe giriş, iş değişikliği ve belirli aralıklarla yapılması zorunlu olan sağlık muayenelerini yapmayan işveren sayısı kaçtır? Bu sebeple kaç işveren için ne kadar idari para cezası uygulanmıştır? Kesilen cezalar tahsil edilmiş midir?
*Söz konusu sağlık gözetimi uygulamalarının yapılıp yapılmadığına ilişkin denetim yapılmakta mıdır? Bu denetimi yapmaya yetkili personel sayısı kaçtır? Denetim hangi usuller ve aralıklarla yapılmaktadır?
*Denetimlerde işverenlerin, meslek hastalığına yol açabilecek risklere ilişkin risk değerlendirmesi yapıp yapmadığı ve bu değerlendirmeye göre gereken her önlemi alıp almadığı kontrol edilmekte midir?
*Meslek hastalıklarının tespiti, izlenmesi ve önleyici tedbirlerin alınması; meslek hastalığı tespiti halinde sorumluluğu bulunan SGK tarafından yapılması bağımsızlığa ve tarafsızlığa gölge düşürmekte midir? Bütün bunlar için bağımsız ve tarafsız bir merkez açılması planlanmakta mıdır?
*SGK tarafından açıklanan ölümlü iş kazası ve meslek hastalığı sayısı ile ölümlü iş kazası nedeniyle bağlanan gelir sayısı arasınca ciddi farklar bulunmaktadır. Örneğin SGK; 2005-2013 döneminde işçi ölüm sayısını 11.047 olarak açıklarken iş kazası ve meslek hastalığı sonucu gelir bağlanan dosya sayısını 20.799 olarak bildirmiştir. Aradaki farkın açıklaması nedir?”