HABER - Güneş OCAĞA
Güneydoğu Ekspres Gazetesi olarak Dicle Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi’nde diş tedavisi için en az 6 ay sonrasına randevu verildiğine dair yaptığımız haber sonrası Dicle Üniversitesi basın açıklaması yaptı.
Dicle Üniversitesi’nden yapılan açıklamada, yaptığımız haberi doğrulayacak nitelikte itiraflarda bulunuldu. Kurum iç ve dış görevlendirmeleri gerekçe olarak gösteren Dicle Üniversitesi, bu nedenlerden dolayı hekim sayılarının sınırlı kaldığını belirtti.
BÖLGE İLLERİNE HİZMET VERİYOR
Diyarbakır başta olmak üzere bölge illerine hizmet sunduklarını belirten Dicle Üniversitesi’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı: "Dicle Üniversitesi Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi Diyarbakır başta olmak üzere çevre illerden gelen hastaların ağız, diş ve çeneler ile onları çevreleyen yumuşak ve sert dokularını ilgilendiren her türlü rahatsızlığın ya da estetik şikayetin teşhis, tedavi ve takibini gerçekleştiren Bölgemizde Merkez Hastane konumundadır.
Son bir yılda hizmet verilen hasta sayısı 103.222 olup bu hastalarımıza 447.407 adet muayene, tetkik ve girişimsel işlemler yapılmıştır. Bunun yanı sıra, 4. ve 5. sınıf Stajyer Öğrencilerine bilimsel gelişmeler doğrultusunda güncel tedavi yöntemleri ve uygulamalı hasta başı pratik eğitimi vermekteyiz. Fakülte Hastanesi olarak birincil hedefimiz kaliteli, güvenli bir sağlık hizmeti sunmak ve sunan hekimler yetiştirmektir. Ülkemizin diğer tüm Üniversitelere bağlı Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezlerinde olduğu gibi, hastalarımıza randevu sitemiyle sağlık hizmeti sunmaktayız. Ancak, aynı zamanda bir eğitim kurumu olmamız dolayısıyla Lisans, Doktora ve Uzmanlık Öğrencilerinin eğitimleri, değerlendirme sınavları, rotasyon uygulamaları ve kurum içi/dışı görevlendirmeler vb. faktörlere bağlı olarak her gün hasta bakan hekim sayımız sınırlı kalmaktadır."
HANGİ KLİNİKTE KAÇ HASTA BAKILIYOR
Periodontoloji kliniğinde yıllık bin 200 hastayı tedavi ettiklerinin bilgisini veren Dicle Üniversitesi, "Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi’mize müracaat eden hastaların büyük çoğunluğu öncelikle diş taşı temizliği gibi uygulamalar ve cerrahi olmayan dişeti hastalıklarının tedavisi için Periodontoloji kliniğine yönlendirilmektedir. Periodontoloji Kliniğinde günlük ortalama 120 hasta tedavi edilmekte; yılda toplam ortalama 1200'ün üzerinde cerrahi operasyon, 50.000'nin üzerinde cerrahi olmayan tedavi işlemi gerçekleştirilmektedir. Çoğu hastada tedavi tek seansta tamamlanamamakta ve hastaların birkaç seans kontrole gelmesini gerektirmektedir. Bu durum hastaların randevu sürelerini ister istemez uzatabilmektedir.
Restoratif Diş Tedavisi kliniğinde 4 öğretim üyesi 3 asistan ve stajyer öğrenciler tarafından her gün ortalama 80-100 arası hastaya 100 ila 125 arası girişimsel işlem yapılmaktadır. Her hastamıza ortalama 3 ila 8 adet dolgu randevusu verilebilmektedir. Dolgu randevu süresi diğer klinikleri ilgilendiren işlemler de göz önünde bulundurularak çürüğün tipi ve boyutuna, pulpaya yakınlığına göre hekim tarafından belirlenmektedir. 6 Şubat 2023 depremlerinden olumsuz yönde etkilendiği halde sadece 2023 yılı içerisinde Merkezimize bağlı Restoratif Diş Tedavisi kliniğinde 18000’in üzerinde girişimsel işlem gerçekleştirilmiştir. Ortodonti kliniğinde ise yıllık hasta tedavi sayısı ortalama 4500 civarındadır. Eğitimlerden arta kalan zamanlarda sürekli hasta tedavisi yapılmaktadır. Ortodonti tedaviler; en kısası 24 aydan başlayan, özellikle doğumsal anomalilerde 18 yıla kadar uzayabilen uzun soluklu tedavilerdir. Merkezimizde geçmişte 7 yıl kadar olan ortodonti tedavi randevu süresi, halihazırda 1,5 yıla düşürülmüştür" ifadesini kullandı.
DEPREMİ DE GEREKÇE OLARAK GÖSTERDİ
Dicle Üniversitesi’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
"Yaşadığımız 6 Şubat 2023 depremleri de maalesef benzer etkiyi yaratarak randevuların tekrar uzamasına neden olmuştur. Günümüze gelecek olursak; stajyer öğrencilerin eğitim-öğretimine ara verildiği yaz tatili süreci randevuların uzamasının diğer bir sebebi olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaz döneminde mevcut imkânlar dâhilinde Araştırma Görevlisi ve Öğretim Üyelerinin katkısıyla tedavi hizmetleri aynı kararlılık ve titizlikle, büyük bir özveriyle yürütülmektedir. Tüm kliniklerimizde randevusuna vaktinde gelmeyen hastaların yerine veya işlemi kısa süren hastaları takiben ilave hasta almak suretiyle, randevu için gelmiş diğer hastalara girişimsel tedavi hizmeti verilerek hasta randevu süreleri kısaltılmaya çalışılmaktadır. Randevu sürelerinin azaltılması yönündeki çabamızı ısrarla sürdüreceğimizden kimsenin kuşkusu olmamalıdır. Bu süreçte mağduriyet yaşayan hastalarımıza mümkün olan en kısa sürede memnuniyetle hizmet vereceğimizin ve her türlü kolaylığın sağlanacağının bilinmesini isteriz."