ÖZEL HABER - Güneş OCAĞA
Diyarbakır'da Dicle Kadın Platformu (DAKAP) ve Özgür Kadın Hareketi öncülüğünde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla, “Kadın yaşam özgürlük" şiarıyla İstasyon Meydanı’nda miting gerçekleştirilecek. 8 Mart Cuma günü saat 11.00’de başlayacak mitingde, sanatçı Ayşenur Kolivar ve JIN MA sahne alacak. Diyarbakırlı kadınların bu yıl ki 8 Mart teması ise, 31 Mart'ta gerçekleştirilecek yerel seçimlerde daha güçlü bir kadın temsiliyeti vurgusu olacak ve yaşanan ekonomik krizden en çok kadınların etkilendiğine dikkat çekilecek.
8 MART'I DEĞERLENDİRDİ
Rosa Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ezgi Sıla Demir, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün anlam, önemi, teması ve öne çıkacak başlıklara dair gazetemiz Güneydoğu Ekspres'e demeç verdi.
8 Mart'ın önemi kadın mücadelesi ve dayanışmasının öne çıktığı bir gün olduğunu belirten Demir, "8 Mart, yaklaşık 200 yıldır kadınların iş gücü, emek ve birçok alanda direnmesinin mirasıdır. O yüzden bu hafızaya sahip çıkmak önemlidir. Kadınlar uzun yıllardır çeşitli haklara sahip olabilmek için, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayabilmek için her alanda mücadele veriyor. 8 Mart‘ta bunun ruhunu taşır. 8 Mart’ta sembolleşmiştir, ama günlük hayatın her alanında bu mücadele devam etmektedir" dedi.
8 MART'IN TEMASI VE TALEPLERİ
Kadınların bu yılki 8 Mart teması ve taleplerine dair bilgi veren Demir, şunları söyledi:
"Bu yıl biraz daha seçimlere denk geldiği için ve aynı zamanda çok ciddi ekonomik zorluklar yaşandığı için temelde bu iki tema öne çıkıyor. Demokratik haklar, kadın temsiliyeti, düşünce ve ifade özgürlüğü, siyaset yapma özgürlüğü gibi birçok başlık alanlarda öne çıkacak. Yine ekonomik yoksunluk toplumda en çok kadına etkileyen konulardan biridir. Çünkü kadının görünen kadar, görünmeyen çok ciddi bir ev içi emeği vardır.
Bundan dolayıdır ki, bu yılki temalar bu eksende ilerlemektedir. Aynı zamanda özellikle bölgelerinde yaşanan ve yaklaşık on yıldır devam eden kayyum sisteminin bir an önce ortadan kaldırılması ve kadınların kazanımlarını yeniden inşa edilmesi önem taşımaktadır. Çünkü özellikle yerellerde kadınların çok ciddi kazanımları söz konusudur. Kayyum süreci ile bu çok ciddi bir tahribata uğramıştır. Bunlar yeniden en iyi şekilde inşa edebilmek için, demokratik hakların gasp edilmemesi ayrıca öne çıkan konulardan biridir. Direniş, dayanışma ve mücadele 8 Mart’ın olmazsa olmazlarıdır. Kuşkusuz öne çıkacak temalarda bunlardır."
ŞİDDETİN AZALMASI İÇİN ÖNERİLER
Kadınlara yönelik şiddetin azaltılması için de önerilerini sıralayan Demir, "Bu konu artık Türkiye’de çok çetrefilli bir hale getirilmiş durumda. Her defasında dile getiriyoruz, her defasında takip ediyoruz, bununla ilgili düzenli bir şekilde raporlar açıklıyoruz, taleplerimizi her fırsatta dile getiriyoruz, neyin nasıl yapılması gerektiğine dair birçok kadın kurumu birçok alanda çalışma yürütüyor. Fakat mevcut iktidar ve sistem bu konuyu çözmek için bir zihniyet dönüşümüne samimi olarak açık değildir.
Bundan dolayıdır ki son 22 yıllık süreçte binlerce kadın bu ülkede hayatını kaybetmiştir ve kaybetmeye devam etmektedir. Bir günde sekiz tane kadının öldürüldüğü bir ülkeden bahsediyoruz. İktidar, muhalefetin, çeşitli siyasi aktörlerin, kamu otoritelerinin, yine bu alanda çalışma yürüten Sivil Toplum Örgütleri'nin, kadınların ve her kesimin bu konuya dahil çok ciddi bir duyarlılık geliştirmesi ve talepkar olması gerekmektedir. Buna çok ciddi adımların atılması gerekirken tam tersi adım atılmaktadır işte en zirve noktası İstanbul Sözleşmesi kaldırılmasıdır. Kadın ve erkek temsiliyet eşitliğini ortaya koyan caydırıcı yaptırımlar olmak zorundadır. Yine buna eşlik eden farkındalık çalışmaları sürdürülmesi gerekmektedir. Bir zihniyet dönüşümüne ihtiyacımız var" diye konuştu.