HABER - Güneş OCAĞA / Veli BALTACI

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi'nin Halepçe Katliamı'nın 36'ncı yıldönümünde Diyarbakır'da düzenlediği 'Kürt Meselesinin Çözümü ve Barış Konferansı' STK temsilcileri ve gazetecilerin katılımıyla devam ediyor.

'Kürtler İçi̇n Bariş Süreci̇ Başlamali'1 4


"Filistinliler tek devletli çözüme karşılar"

Avrupa’daki Filistinli Topluluklar ve Örgütler Birliği Başkanı George Rashmawi, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarına değinerek şunları söyledi: "Çocuklar, kadınlar, yaşlılar hedef alındı. Füze ve yasaklı Fosfor kullanıldı. Yüzlerce kadın ve çocuğun yakalanması 7 Ekim ile ilişkilendirilebilir mi? Şuan 9 bin kişi tutuklu. Hastanedeki bebeklerin öldürülmesi ve temel ihtiyaçların giderilmemesi savunma olarak tanımlanabilir mi? Bu orantısız güç kullanımı uluslararası güçlerin ekonomik desteği ile sağlanmaktadır. Filistinli insanlar tek devletli çözüme karşı çıkmaktadırlar. Çocukların ölümlerine karşılar."

'Kürtler İçi̇n Bariş Süreci̇ Başlamali'1 5

Dini grupların barış inşasındaki rolü

Demokrasi, Barış ve Alternatif Politikalar Araştırmalar Derneği’nden (DEMOS) Dr. Ferda Fahrioğlu Akın ise, dini grupların barış inşasındaki rolüne ilişkin Guatemalla örneğini vererek şunları söyledi: 
"Guatemala'da 1960'lardan başlayıp 1996'ya kadar ki barış antlaşmasına kadar çatışmalar devam ediyor. 150 binden fazla silahsız sivilin öldürüldüğü ve 1 milyondan fazla insanın yerinden edildiği bir süreçten bahsediyoruz. Bu süreçte 1977 yılında bölge piskoposu Geraldi yaşanan sivil ölümlerinden dolayı hem gerilla örgütünü hem de hükümeti kınıyor ve çözüm için hiçbir tarafta olmayacaklarını belirtiyor ve çözüm sürecini başlatıyor. Dini örgütler bunun için önemlidir."

'Kürtler İçi̇n Bariş Süreci̇ Başlamali'1 6

"Kürtler için yeni bir barış süreci başlasın"

Konferansa zoom ile katılım sağlayan Sinn Fein Milletvekili Francie Molloy da, Kürtler için bir barış sürecinin başlaması gerektiğini vurgulayarak, sürecin kapsayıcı olması gerektiğin dikkat çekti. 

Molloy, "Bu da barış sürecini geliştirerek silahlı mücadeleden siyasi mücadeleye geçiştir. Bu izolasyondan kurtulmak bazen çok kolay olmamıştır. Tecridi, izolasyonu tutsaklar ortadan kaldırdı. Kürt halkı da kendi seslerini duyurmalı. Bu da bizim için önemlidir. Biz de benzer durumları yaşadık. Mandella’nın Güney Afrika dönemi gibi. Günümüzde önemli olan şey önümüze bakmamız, çatışma ve tecrit konusunu gündeme almalıyız. Buna herkes dahil olmalıdır. Kapsayıcı bir süreç barış için önemlidir” dedi.

Muhabir: Güneş OCAĞA / Veli BALTACI