Faruk BALIKÇI/ÖZEL HABER
Güneydoğu Ekspres- Diyarbakır’ın merkez Sur İlçesi’nde 2001 yılında ilk kez antik sanat galerisini açan ve 2015’te yaşanan Sur olaylarından kapatmak zorunda kalan ressam-resim öğretmeni Melik Bedirhanoğlu, sanat galerilerinin ve sanat atölyelerinin devamlılığı için kurumların desteğine ihtiyaç olduğunu ifade ederek, “Diyarbakır küçeleri diye bir sergim oldu. Yaptığım bu çalışma artık bir değer, bir tarih oldu” dedi. Bedirhanoğlu, “Sanatçı toplumu bilinçlendirmeye yönelik savaş vermiştir. Savaşa katkı sunmaz. Sanat muhaliftir” diye konuştu.
DİYARBAKIR’IN İLK VE TEK SANAT GALERİSİNİ AÇTI
5 yaşından beri resime karşı ilgisi olması nedeniyle resim öğretmenliğini tercih eden Bedirhanoğlu, İlkokul öncesinden resim çizmeye başladığını ve şimdi profesyonel olarak uğraştığını ifade etti. Bedirhanoğlu, “1994 yılında teknik. Akademik boyutunu öğrenmek için Dicle Üniversitesi resim bölümüne girdim. Her zaman bir sanat galerisi açma düşüncem vardı. Diyarbakır’ın ilk ve tek sanat galerisini 2011’de açtım. Zor olacağını biliyorduk. Sadece sergiler değil eğitim de veriyorduk. Kurslar düzenliyorduk. Çok yetiştirdiğimiz öğrenciler oldu. Ancak 2015’te Sur’da yaşanan çatışmalar nedeniyle doğal olarak yıkım bizi de etkiledi. Galerimi kapatmak zorunda kaldım’’ dedi.
“DİYARBAKIR KÜÇELERİ TARİH OLDU, İYİ Kİ ÇİZMİŞİM”
Toplumdaki değişimden sanatında nasibini aldığını söyleyen Melik Bedirhanoğlu, ‘’Diyarbakır’ın en önemli malzemesi tarihi yapılardır. Bunun için eski fotoğraflardan faydalanarak sergi düzenledik. ‘Diyarbakır küçeleri’ diye bir sergim oldu. Yaptığımız çalışmalar artık bir değer, bir tarih oldu. Resmi hiçbir zaman hobi olarak görmedim bu bir iş. Diyarbakır’da sanata bakış 2013 yılına kadar iyiydi ondan sonra hem siyasi hem ekonomik sebeplerden dolayı çok ciddi bir şekilde etkilendi. Ondan önce daha canlıydı, sanatsal faaliyetler yapıyorduk, sergiler düzenliyorduk. Bugüne kadar pozitif ayrımcılıkla karşılaşmadık, yani biz kendimizi anlatmayı çok istedik, çok çabaladık maalesef onu çok görmedik . Şunu unutmamak gerekir sanatçı hiçbir zaman kafasında olumsuz bir düşünce taşımaz. Tarih boyunca hiçbir sanatçı savaşa katkı sunmamıştır. Cehalet ile savaşmıştır toplumu bilinçlendirmeye yönelik bir savaş vermiştir. Yapı itibariyle sanatın zaten muhalif bir yapısı vardır. Öyle olmak zorundadır” diye konuştu.
Sanat galerilerin veya sanat atölyelerin devamlılığının yaşaması için kurumların desteğine ihtiyacı olduğunu söyleyen ressam Bedirhanoğlu, “Bırakın resmi kurumların desteğini, bizim destek diye tabir ettiğimiz bu ekonomik destek değil, varlıklarını hissetmek bizim için en önemli destektir” dedi.