Geçtiğimiz hafta Antik Mısır'ın 18. Hanedan hükümdarlarından biri olan Kral II. Tutmosis'in mezarının ortaya çıkmasının ardından Mısır'ın Luksor kentinden heyecanlandıran bir keşif haberi daha geldi. Bir İngiliz-Mısır kazısında çalışan Piers Litherland ve ekibi, Theban Nekropolü'nün Batı Vadileri'nde Kral II. Tutmosis'in ikinci mezarının izini sürmüş olabileceklerini duyurdu.

İçerde II. Tutmosis'in mumyalanmış bedeninin yanı sıra mezar eşyalarının da bulunabileceğini düşünen Litherland, mezarın insan yapımı moloz, kireçtaşı, kül ve çamur sıvadan oluşan bir yığının 23 metre altında, manzaraya uyum sağlayacak şekilde tasarlanmış olduğunu belirtiyor.

The Observer'a verdiği demeçte Litherland, "bu son derece emek verici yığının altında saklı olanın" II. Tutmosis'in ikinci mezarı olmasının oldukça makul olduğunu ifade etti.

İlk mezarın keşfi, çığır açıcı bir buluştu. Zira Tutankamon'un mezarının bir asır önce keşfedilmesinden sonra ilk kez bir firavun mezarı keşfedildi. Başlangıçta, bu mezarın kraliyet mensubu bir kadına ait olduğu düşünülse de, Litherland ve ekibi mavi boyalı tavanı sarı yıldızlarla süslü bir mezar odası ortaya çıkardılar: bu da mezarın kesinlikle bir kraliyet mezarı olduğunu gösteren açık bir işaretti.

MÖ 1493-1479 yılları arasında hüküm süren II. Tutmosis, Mısır’ın nadir kadın firavunlarından biri olan Kraliçe Hatşepsut’un eşi olarak tanınıyor. Arkeologlar, ilk mezarın altı yıl sonra bir sel nedeniyle boşaltıldığını ve firavunun naaşının daha sonra ikinci mezara taşındığını düşünüyor. Litherland ve ekibi, önceki tünel kazı girişimlerinin çok tehlikeli olduğunun anlaşılmasının ardından, şimdi ikinci mezarı dikkatlice ve titizlikle ortaya çıkarmak için çalışıyor.

Litherland, "Bu mezar 3.500 yıldır gözlerden uzak bir şekilde saklanıyordu," diye ekledi. "Böyle keşiflerin hayalini kurarsınız. Ama piyangoyu kazanmak gibi, bunun başınıza geleceğine asla inanmazsınız."

Kazı çalışmalarını sürdüren ekip, mezara yaklaşık bir ay içinde ulaşmayı umuyor.

II. Tutmosis'in gerçek mezarının yeri şimdiye kadar bir sır olarak kalmıştı. Mumyalanmış kalıntıları 200 yıl önce Hatşepsut'un Morg Tapınağı'nın üzerindeki Deir el-Bahri Önbelleği'nde ortaya çıkarılmış olsa da mezarının yeri kaybolmuştu.

Mısır Eski Eserler Yüksek Mahkemesi Genel Sekreteri Mohamed Ismail Khaled, yaptığı açıklamada ilk keşfi "son yıllardaki en önemli arkeolojik buluşlardan biri" olarak nitelendirdi.

Kaynak: euronews