Güneş OCAĞA-ÖZEL HABER

Güneydoğu Ekspres- Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) önceki gün açıkladığı işsizlik rakamlarını ve Diyarbakır’daki istihdamın azalmasına ilişkin gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e açıklamalarda bulunan Kent İş Konseyi Başkanı Mustafa Vural, “Seçimlerden sonra Diyarbakır’ı bir yatırım-çekim merkezi haline getirmek istiyoruz. Özel kampanyalar yapacağız. Kentte her işletme ilave olarak bir kişiyi istihdam etsin” çağrısı yaptı.

TÜİK’in açıkladığı 3 milyon 500 kişi işsiz verilerinin önemli olduğunu ama bu verilerin doğru bir dayanağının olmadığını belirten Vural, “Türkiye’de kayıt dışı işsizlik çok fazla. Bir de TÜİK’in beslendiği kurumlar var. Bu kurumlardan aldığı veriler doğrultusunda işsizlik rakamlarını belirliyor. SGK, İŞKUR ve iş camiasından aldığı bilgiler doğrultusunda TÜİK’de kendi işsizlik oranının rakamsal olarak açıklıyor. Bu verilerin doğru verilmemesinden kaynaklı, TÜİK’in de doğru verileri işaret ettiğini söylemek mümkün değil. Yani TÜİK’in verileri yüzde yüz doğru değil” dedi.

“İşsizliği etkileyen üç kriter var”

İşsizlik oranlarının Diyarbakır’a yansıması ve kentteki istihdamın azalmasının nedenlerine de değinen Vural, “İstihdamın azalmasını etkileyen üç olumsuz kriter var. Ekonomik kriz, pandemi ve deprem maalesef ki işsizliği çoğalttı diyebiliriz. Biliyorsunuz uzun süredir ülkede ekonomik tablolar bozuk. Ve bu durum had safhaya gelmiş. Sonrasında yaşadığımız bir pandemi süreci vardı. Pandemiyi tam atlattık derken bu defa da 6 Şubat’ta Maraş merkezli depremi yaşadık. Bu depremin yıkıcılığı çok fazlaydı. Bu üç kriterden dolayı işletmeler küçülmeye gitti. Enflasyondan kaynaklı yaşanan pahalılık ve bu pahalılığı karşılayamayan işletmeler, 8 bin 500 olan asgari ücreti de veremedi. Dolayısıyla işten çıkarmalar yaşandı. Bu da işsizlik rakamlarını maalesef olumsuz etkiledi. Zaten biliyorsunuz Diyarbakır geçmişten bu yana işsizlik sıralamasını önde götüren kentlerden biri. Ve Diyarbakır TÜİK’in verilerine göre de birkaç rakam daha fazla” diye konuştu.

“İstihdamı yaratmayan bir büyüme var”

Kent istihdamını yaratmayan bir büyümenin de söz konusu olduğunun altını çizen Vural, şöyle devam etti:

“Sanayi de işletmelerin artması istihdamı olumlu yönden etkilemesi gerekiyor. Fakat bir dezavantajı da var. Birçok işletme artık dijitalleşen üretim araçlarıyla çalışmalarını yürütüyor. Düne kadar bir iş makinesinin başında 3-5 kişi varken, bugün bir kişi aynı anda birkaç makinenin başında durabiliyor. Geçmişe oranla üretim artıyorken buna bağlı olarak istihdamın da artması gerekirken tam tersi bir durumla karşı karşıyayız. Üretim artıyor, işsizlik çoğalıyor diyebiliriz. İstihdamın azalmasının nedenlerinden biri teknoloji gelişmedir.”

“Her işletme ilave bir kişiyi istihdam etmeli”

İşsizliğin giderilmesi için de önerilerde bulunan Vural, “Diyarbakır’da işsizliğin giderilmesi için özel kampanyalar yapılmalı. Kentte her işletme ilave olarak bir kişiyi istihdam etmeli. Bu kampanyalar işsizliğe bir nebze de olsa faydası olur. Seçimlerden sonra Diyarbakır’ı bir yatırım-çekim merkezi haline getirmek istiyoruz. Bununla işsizliği azaltmamız gerekiyor. Kentteki bileşenler, Sivil Toplum Örgütleri ve iş camiasına büyük bir görev düşüyor. Seçim sonrası uygun iklim atmosferini yakalayabilirsek üretim anlamında büyük başarılar elde edebiliriz” dedi.