Haber-Faruk Balıkçı

GİZLİLİK KARARINA RAĞMEN, KAMUOYU İLE PAYLAŞILDI

Beştaş, gizlilik kararının maddi hakikatin ortaya çıkarılması olduğunu, ancak Narin Güran cinayetinin sorgu aşamasında dosya hakkında verilen gizlilik kararına rağmen, ifade tutanakları ve delillerin paylaşıldığını belirterek, “Dosya hakkında verilen kısıtlılık kararına rağmen, dosyaya ait bilgilerin kamuoyu ile paylaşılmış olmasının soruşturmayı akamete uğrattığı hususu nettir. Medya mensupları, bölük pörçük devşirilen bilgiler ve donelerle halkı yanıltmakta, masumiyet karinesini ihlal etmektedir. Zira çapraz sorgu yöntemiyle ifadesi alınan sanık ifadelerinin kamuoyu ile paylaşılmış olması; sanıklara, ifadelerini değiştirme ve duruma göre tutum alma olanağını sağlamıştır” dedi.

DOSYANIN SIZIRILMASI SORUŞTURMANIN SEYRİNİ DEĞİŞTİRDİ

Narin Dosyası özelinde ilgili mevzuat hükmünün ihlal edildiğini ifade eden Beştaş, “Yine şüphelilere ait whastapp yazışmalarının, depolanmadığı için mahkeme ile paylaşılamayacağına dair META şirketinden gelen yanıtın, kamuoyu ile paylaşılmasının da şüphelilere, gerçeği gizleme yönünde cesaret verdiği dikkatlerden kaçmamalıdır. Narin dosyasının adeta kamuoyu önünde görüşülmesi önemli bir tehlikeyi barındırmaktadır; o da, maddi hakikatin ortaya çıkmamasıdır. Bir diğer tehlike ise, gizlilik kararı alındığı halde, dosya içeriğinden manipülasyona izin verecek kadarının sızdırılması ile soruşturmanın seyrinin değiştirilmesidir. Zira Narin’in ailesine ait ahırda mermi bulunmuş olması, ortaya silah kaçakçılığı ile ilgili soru ve iddiaları da gündeme getirmiştir” diye konuştu.

HAKİM NEDEN DEĞİŞTİRİLDİ?

Meral Danış Beştaş, Narin soruşturması ile ilgili olarak Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması amacıyla şunları sordu:

-Narin Güran soruşturmasını yürüten hakimin değiştirilerek yerine “kısa zamanda Narin’imize ulaşacağız” açıklamasını yapan Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Selçuk Yıldırım’ın eşi olan Hakime Sıdıka Yıldırım’ın getirilmesinin izahı nedir?

-Narin’in katledilmesine dair yürütülen soruşturma aşamasında alınan gizlilik kararına neden uyulmamaktadır? Bu karara kim ya da kimler uymamıştır?

-Dosyanın müdahili olan Diyarbakır Barosu, sürekli surette gizlilik kararına uyulmamasının yaratacağı tehlikeye işaret eden açıklamalarda bulunmakta olup gizlilik kararının kim ya da kimler tarafından ihlal edildiği bilinmekte midir?

-Dosyaya dair içerikler kim tarafından basın ile paylaşılmıştır? Bu konuda dosya ile ilgilenen, dosya içeriğinden haberdar olabilecek kişiler hakkında bir soruşturma başlatılmış mıdır? Bir soruşturma yoksa, gerekçesi nedir? TCK-153’ü ihlal edenlerin tespiti ve haklarında yaptırım uygulanmasına dair bir çalışma yapılacak mıdır?

-Dosya kapsamının bilhassa yandaş olarak tanımlanan basın yayın organlarınca kamuoyuna aktarılmasının izahı nedir?

-Uyulmayacaksa neden gizlilik kararı alınmıştır?

-Dosya savcısı neden kamuoyunu bilgilendirme açıklamaları yapmamıştır?

-Dosya kendilerine tevdi edilen yargı üyeleri neden gizlilik kararının akamete uğratılmasına dair önlem almamıştır?

-Halihazırda dosyada kaç hakim değişikliği yaşanmıştır?

-Bakanlığınız soruşturma aşamasında meydana gelen ve maddi hakikatin ortaya çıkmasını engelleyen bu olumsuzlukların giderilmesi adına bir çalışma yürütecek midir?

Muhabir: Faruk Balıkçı