MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin çağrısı sonrası İmralı’da Abdullah Öcalan’la görüşen DEM Parti heyetinin siyasi parti görüşmeleri büyük ölçüde tamamlandı. Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ziyareti ile başlayan görüşmeler AK Parti, MHP, SAADET ve Gelecek Partisi ile devam etti. Heyet üyeleri en son CHP, DEVA Partisi ve Yeniden Refah Partisi genel başkanları ile bir araya geldi.

Edinilen bilgiye göre CHP ile yapılan ve 1 saat 35 dakika süren görüşmede İmralı heyeti, Öcalan’ın silahların susması ve siyasi ve demokratik bir zeminin oluşması gerektiği konusunda kararlı bir duruşu olduğunu belirtti. Heyet, Türk ve Kürt halklarının tarihsel birlikteliğine vurgu yaptı, bu birlikteliğin yeniden güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti.

CHP heyeti ise İmralı heyetine sürece dair kaygılarını ve önerilerini iletti.

CHP’NİN ÖNERİSİ TOPLUMSAL MUTABAKAT KOMİSYONU NASIL ÇALIŞACAK?

CHP heyetinin en somut önerisi Meclis çatısı altında "Toplumsal Mutabakat Komisyonu" kurulması oldu. CHP’nin 2014 yılında Meclis Başkanlığına sunduğu kanun teklifini hatırlatan CHP heyeti, teklifin güncellenerek gündeme alınabileceğini ifade etti.

Söz konusu teklifte Meclis’te grubu bulunan tüm siyasi partilerin eşit katılımıyla bir komisyon kurulması, hükümetin Kürt sorununun çözümüne dair önerilerini bu komisyona iletmesi, devletin ilgili kurumlarının da bu komisyonu bilgilendirmesi öngörülüyordu. Komisyonun; yurttaşların, akademisyenlerin sanatçıların, STK’lerin görüşlerini alması, dünya örneklerini incelemesi gibi görevleri de teklifte tanımlanıyordu. Tüm bu çalışmaların ardından komisyonun hazırlayacağı bir raporun TBMM Genel Kurulu'na sunulması ve rapordaki önerilerden Meclis üye tam sayısının dörtte üçü ile kabul edilenlerin hayata geçirilmek üzere hükümete sunulması, teklifin maddeleri arasında yer alıyordu.

CHP heyeti, partinin bu teklif üzerinde yeniden çalıştığını söyledi ve bazı düzenlemelerle bu teklifin yeniden gündeme alınabileceğini ifade etti.

'YASAL DÜZENLEME SÜRECİN GÜVENCESİ OLUR'

CHP kaynakları böylesi bir yasal düzenlemenin hem süreci hem de süreci yürütenleri de güvenceye alacağını, sürecin başarı şansını artıracağını, süreci yürüten güçlü aktörleri dengeleyeceğini ve denetleyeceğini söyledi.

CHP’DEN DEMOKRATİKLEŞME HAZIRLIK KOMİSYONU

Görüşmede CHP, Türkiye’de Kürt sorununu da içeren bir demokrasi sorunu olduğunu kaydederken kayyımları, Gezi Parkı davası tutuklularını, KHK ile işten çıkarılanları hatırlattı. CHP‘nin parti bünyesinde "Demokratikleşme Hazırlık Komisyonu" kurduğu da ifade edildi.

KOMİSYONDA KİMLER VAR?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen’in başkanlık ettiği bu komisyonda Sezgin Tanrıkulu, Murat Emir, Okan Konuralp, Zeynel Emre, Yunus Emre, Bahadır Erdem, Bülent Tezcan görev alıyor. Yasalardaki antidemokratik düzenlemeler ve yürürlükteki antidemokratik uygulamalara ilişkin çalışma yapılıyor.

Bu komisyonun çalışmalarını tamamladıktan sonra Türkiye’de demokratikleşme adımlarının neler olması gerektiğini içeren bir raporu kamuoyuyla paylaşacağı ifade ediliyor.

'HASSASİYETİ OLAN KESİMLER İKNA EDİLMELİ'

CHP Genel Başkanı Özgür Özel birçok konuşmasında, “Şehit aileleri ve gazilerin 'Evet' demedikleri hiçbir şeye 'Evet' demeyiz" değerlendirmesinde bulundu. Edinilen bilgiye göre bu hassasiyet görüşmede de dile getirildi. CHP kaynakları çatışma çözümü süreçlerinde öncelikli ikna edilmesi gerekenlerin direnç gösteren kesimler olduğunu ifade ederek bu yüzden sıklıkla bu kesimin hassasiyetlerine vurgu yaptıklarını ifade etti. Kaynaklar, hassasiyetleri olan bu kesimleri, süreci desteklemeyen siyasi parti ve hareketlerin değil CHP’nin ikna etmesi gerektiğini kaydetti.

'İKTİDAR SAMİMİYSE KAYYIM KANUN TEKLİFİNİ GÜNDEME ALSIN'

CHP görüşmede, Meclis’te 11 siyasi partinin ortaklaştığı kayyım düzenlemelerinin yürürlükten kaldırılmasına ilişkin kanun teklifinin de gündeme alınmasını önerdi. İktidarın Kürt sorununu çözmek gibi bir niyeti varsa ve samimiyse bu teklifi gündeme alarak sürece başlayabileceği ifade edildi.

Görüşmede CHP heyeti, Ahmet Türk’ün belediye eş başkanlığını yaptığı Mardin Belediyesi’ne ‘terör’ suçlamasıyla kayyım atandığını hatırlattı ve İmralı heyetinde Ahmet Türk’ün bulunmasının iktidarın çelişkisi olduğuna dikkat çekti.

CHP heyeti, Bahçeli’nin çağrısıyla başlayan sürecin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir dönem daha cumhurbaşkanlığı yapmasının yolunu açmasından duydukları kaygıyı da dile getirdi.

'KAYGI TAŞIYAN HERKES SÜRECİN İÇİNDE OLMALI'

DEM Parti kaynakları, bu sürecin amacının Türkiye’nin demokratikleşmesi ve savaşın, çatışmaların son bulması olduğunu ifade etti ve "Bu sürecin Cumhurbaşkanı’nın görev süresinin uzamasına hizmet edeceği gibi bir kaygı varsa bu kaygıyı taşıyan herkes bunun olmaması için bu sürecin içinde yer almalı, sürece destek sunmalı" dedi.

'ÖCALAN ÇAĞRIYI YAPMAYA HAZIR'

CHP heyeti, Öcalan’ın örgüte silah bırakma çağrısı yapması halinde bu çağrının örgütün tamamında karşılık bulup bulmayacağını, çağrının bağlayıcı olup olmayacağını sordu. İmralı heyeti, Öcalan’ın bu çağrıyı yapmaya hazır olduğunu, karşılık bulup bulmayacağının süreç içinde netleşeceğini ifade etti.

İMRALI HEYETİNE NELER ÖNERİLDİ?

İmralı heyeti şimdiye kadar Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ve 7 siyasi partinin genel başkanlarıyla görüştü. Görüşmelerde siyasi partilerin sunduğu, heyetin İmralı’ya ileteceği önerilerden bazıları şunlar oldu:

-Sürecin Meclis çatısında ilerlemesi,

-Sürecin şeffaf olması,

-Meclis çatısı altında partilerin eşit katılımıyla Mutabakat Komisyonu kurulması,

-Sadece Kürt sorununu değil Türkiye’nin demokrasiye ilişkin tüm sorunlarının ele alınması

-Erdoğan’ın süreci sahiplenmesi ve daha çok ön planda olması,

-Erdoğan’ın da sürece dair liderler turu yapması,

-Süreç içinde kullanılan dile ve yapılan açıklamalara dikkat edilmesi,

-Şehit aileleri ve gazilerin hassasiyetlerinin gözetilmesi,

-Sürecin toplumsallaşması, toplumun ikna edilmesi,

-Bir önceki çözüm sürecinde yapılan hataların tekrar edilmemesi.

'ÖCALAN SİLAHLARIN BIRAKILMASI GEREKTİĞİ KONUSUNDA NET'

Duvar’dan Ceren Bayar’ın haberinde, edinilen bilgiye göre görüşmelerde siyasi parti liderlerine Abdullah Öcalan’ın silahların bırakılması gerektiği konusunda son derece net olduğu ifade edilerek yaklaşımı şöyle aktarıldı:

“Bundan sonra silahla ve çatışmayla değil demokratik bir zeminde siyasetle, karşılıklı ikna yoluyla ve konuşarak sonuç alınması gerektiğine inanıyor. Türk-Kürt ilişkilerinin yanlış politikalar sonucu tahrip edildiğini düşünüyor ve bu ilişkilerin onarılması, yeniden düzenlenmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Öcalan, Türk ve Kürt halklarının ortak ve eşit yaşamından yana bir tutum sergiliyor."

'ÖCALAN 2-3 İMRALI GÖRÜŞMESİ SONRASI ÖRGÜTE SİLAH BIRAK ÇAĞRISI YAPACAK'

Kaynakların aktardığına göre Öcalan, beklendiği gibi örgüte silahları bırakma çağrısı yapacak. Bu çağrının netleşmiş bir takvimi yok ancak 2 veya 3 İmralı ziyaretinden sonra bu çağrının gerçekleşmesine dair bir beklenti var. Kaynaklara göre bu süreç çok uzamayacak.

Örgütün Öcalan’ın bu çağrısına nasıl karşılık vereceği ise net değil. Kaynaklara göre bu durum süreç içinde şekillenecek.

'BU BİR PAZARLIK SÜRECİ DEĞİL'

DEM heyeti ile görüşen siyasi parti temsilcilerinden edinilen bilgiye göre heyet üyeleri Öcalan’ın silah bırakma çağrısı yapması karşılığında talebinin ne olacağına dair hiçbir ifade kullanmadı. Heyet, bu sürecin bir pazarlık süreci olarak algılanmaması için özen gösterdi, pazarlığı çağrıştıracak ifadelerden kaçındı.

'ÖCALAN’IN KİŞİSEL KOŞULLARI GÜNDEMDE DEĞİL'

Öcalan’ın kişisel koşulları, cezasının affedilmesi, ev hapsine çıkması gibi konular gündeme gelmedi. DEM Parti heyeti bu yönde kamuoyuna yansıyan iddiaların gerçek dışı olduğunu ifade etti.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Siyasi parti görüşmelerini büyük oranda tamamlayan İmralı heyeti tutuklu siyasetçiler Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve Leyla Güven’i ziyaret edecek. Daha sonra ikinci İmralı ziyareti gerçekleşecek. Bu görüşmeden sonra Öcalan’dan daha somut, yol haritasını biraz daha netleştiren bir açıklama gelmesi bekleniyor.

'AHMET TÜRK‘ÜN HEYETTE OLMASINI ÖCALAN ÖNERDİ'

İlk görüşmede heyette yer almayan Ahmet Türk de İmralı’ya Öcalan’la görüşmeye gidecek. Edinilen bilgiye göre ilk İmralı görüşmesinde, heyette Ahmet Türk’ün de yer almasını Öcalan önerdi.

Kaynak: DUVAR