Sağlık hizmetleri, herkesin en temel ihtiyaçlarından biridir. Ancak bazen sağlık hizmetlerinin içinde beklenmedik durumlarla karşılaşmak mümkün olabiliyor. Bu durumlardan biri de "bıçak parası" olarak adlandırılan ve ameliyat öncesinde hastalardan talep edilen bir ücret. Peki, bıçak parası nedir ve bu uygulama yasal mıdır? Konuya dair tüm merak edilenleri sizler için derledik…

BIÇAK PARASI NEDİR?

Bıçak parası, ameliyat öncesinde hastalardan doktorlar veya sağlık personeli tarafından talep edilen ek bir ücret olarak tanımlanabilir. Bu ücret, genellikle resmi sağlık hizmetlerinin dışında ve kayıt dışı bir ödeme olarak kabul edilir. Bıçak parası, sağlık hizmetlerinin resmi ücret tarifesine dahil olmayan ve hastaların ekstra bir ödeme yapmasını gerektiren bir uygulamadır.

BIÇAK PARASI YASAL MI?

Bıçak parası talep edilmesi, Türkiye'de yasalar tarafından kesinlikle yasaklanmıştır. Resmi sağlık hizmetleri kapsamında sunulan her türlü ameliyat ve tedavi, belirlenmiş ücret tarifeleri üzerinden gerçekleştirilmelidir. Bıçak parası talep eden sağlık personeli, yasalar çerçevesinde suç işlemiş sayılır ve cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir. Hastalar, böyle bir durumla karşılaştıklarında Sağlık Bakanlığı'na veya ilgili makamlara şikayette bulunma hakkına sahiptir.

Bıçak parası, irtikâp, rüşvet, görevi kötüye kullanma, sağlık hakkının bireyler tarafından kullanılmasına engel teşkil eden ve sağlık personelinin hasta veya hasta yakınından menfaat temin etmesi olarak bilinen bıçak parası, Türk Ceza Kanunu açısından yaptırım uygulanması gereken bir eylemdir.

Kaynak: HABER MERKEZİ