Fatma TEMEL/Özel Haber
Diğer halılara oranla daha hafif ve daha kullanışlı olduğu için tercih edilen dokuma işi savan halıların üretimi, iplik ve elektrik gibi temel girdi fiyatlarının yükselmesi nedeniyle her an durabilir. Diyarbakır’ın tek savan atölyesi sahibi Halit Aydar, zamlar ve halkın alım gücünün düşmesi nedeniyle halılara ilginin azaldığını söyledi.
Merkez Bağlar İlçesi’ndeki 75 metrekarelik atölyesinde 40 yıllık halı dokuma makinesiyle 23 yılı aşkındır dokuma işi yapan Halit Aydar, savan halılarına ilginin eskisi gibi olmadığını söylüyor. Gazetemiz Güneydoğu Ekspres’e konuşan Aydar, siparişe göre üretim yaptığını ifade ederek, “İpleri siparişi veren getiriyor. Ben de dokumasını yapıyorum. Metresini 100 TL’den yapıyorum. İpini getirmeyenler için de fiyat değişiyor. Tabi eskiden iş vardı, şu an yok. Kullandığım ipin kilosu 250 liraya çıkmış” dedi.
‘İŞ YOK, MASRAF ÇOK’
Zamlar nedeniyle kazancının ve halkın alım gücünün düştüğünü vurgulayan Aydar, şöyle devam etti: “Zaten eskiden Diyarbakır’da 7 tane halıcı vardı. Şu an tümü kapattı ekonomik sorunlarda dolayı. Sadece ben kaldım. Ben de kapatmaya niyetliyim, ama şimdilik direniyorum. İş yok, masraf çok. Eskiden 8-9 liraya aldığım ip şuan 45 liraya çıkmış. Yani kazancı yok. İşçi çalıştıramıyorum, çünkü çok masraflı oluyor. Eskiden 4-5 kişi çalışırdı, şu an ben tek başıma çalışıyorum. İşyerim kira değil, kira olsaydı çoktan işi bırakmıştım.”
‘SAVANLARI KIRSAL KESİM TERCİH EDİYOR’
İnsanların artık savanları tercih etmediklerini, yeni halıların çıkmasıyla savana olan ilgilinin bittiğini söyleyen Aydar, “Eskiden güzel bir işti. Parası iyiydi, geçim oluyordu. Ama şu an öyle değil. Farklı halı çeşitleri çıktı, kimse savanları tercih etmiyor. Yazlık, kışlık halılar var artık. Köylerde yine kullanan var, ama şehirde kullanan kimse yok. Çocuklarımın hepsi savan dokuyabiliyor. Ama kimse yapmak istemiyor. Çünkü ekonomik açıdan bir getirisi yok. Ben de bu işi bırakırsam artık sonu geliyor savan halı dokumacılığının. Bazen günlerce iş olmuyor. Gelip gidiyorum. Şu an kullandığım makine 40 yıllık bir makine. Artık yenileri çıkmış daha gelişmiş. Daha pratik. Bazen makinem bozuluyor. Tamir için Antep’ten usta getiriyorum. Diyarbakır’da bu makineden yok. O yüzden bozulduğunda kimse tamir edemiyor” dedi.